Wandeling doorheen Hondsbossen en Gasthuisbossen (6,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 21/05/2021
13:30 - 16:00
Locatie
Sint Catharinakerk
Categorieën
Afstand : 6,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : We verzamelen aan de Catharina kerk, Markt 12, 2860 Sint-Katelijne-Waver. Er is parkeergelegenheid in de buurt
Begeleider : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – mparduyns@gmail.com
De Hondsbossen en Gasthuisbossen maakten ooit deel uit van het Waverwoud dat zich in de vroege Middeleeuwen uitstrekte tussen de Nete en de Dijle. Dit wilde niemandsland bestond uit dichte bossen, moerassen en heidegebieden. Geleidelijk aan werden de vruchtbaarste stukken omgevormd naar landbouwgebied. De Hondsbossen en Gasthuisbossen bleven hiervan gespaard en ademen nog steeds de mysterieuze sfeer uit van weleer. Op zijn mooist in elk seizoen, met wilde voorjaarsbloeiers in de lente, gefilterd zonnelicht en bossige koelte in de zomer, mossen en paddenstoelen in de herfst en de winter.
De wandeling vertrekt aan de markt van Sint-Katelijne-Waver, één van de drie ʺWaverdorpenʺ, samen met Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Sint-Niklaas-Waver (het huidige Putte). Deze drie gemeenten ontleden hun naam aan het historisch Waverwoud. Dit woud werd reeds op 12 september 1008 in een akte van Hendrik II, koning en later keizer van het Heilig Roomse Rijk, vermeld. Toen was heel de streek ten oosten van Mechelen nog een woest gebied met ontoegankelijke moerassen en dichte bossen. Vanaf de 11de eeuw werd het geleidelijk aan ingepalmd door landbouw. Dit leidde in de 13de eeuw tot het ontstaan van de drie “Waverdorpen”.
Sinds het voorjaar van 2011 werkt het OCMW Mechelen samen met Natuurpunt aan het herstel van het historische woud. Gronden van het OCMW werden mee in beheer genomen. Het huidige Waverwoud, met een oppervlakte van 114 ha, werd in december 2014 erkend als natuurgebied. De natuurgebieden die er deel van uitmaken zijn, de Hondsbossen, de Gasthuisbossen, het Vossenbergbos, de Zuurbossen en de Brede Zeyp. Vandaag wandelen we doorheen de Hondsbossen en de Gasthuisbossen.
Langs de Dorpsbeek gaan we de 30 ha grote Hondsbossen in. De aanpalende graslanden worden door ezels begraasd. Dit zorgt voor een meer selectieve begrazing. Hierdoor verandert de bodemstructuur en krijgen meer unieke plantensoorten de kans om zich te ontwikkelen. Er wordt naar gestreefd om de oorspronkelijke heischrale graslanden opnieuw te herstellen door verarming van de bodem.
We snuiven de geur van de Hondsbossen op en laten ons in vervoering brengen door de mysterieuze sfeer die het bos uitstraalt.
“Het bos wordt beheerst door statige eiken, slanke berken en warrige wilgen. In hun schaduw lokken lijsterbes en sporkehout vele insecten. Wat lager tooien meiklokjes, dalkruid en bosanemonen de lente met hun giftige pracht. Mysterieuze varens, dood hout en lianen kamperfoelie geven het bos een echte oerwoudsfeer. In de herfst en dewinter valt de verscheidenheid aan paddenstoelen en mossen op. Roofvogels en spechten voelen er zich thuis. De open delen worden beheerst door pijpenstrootje en biezen. Tussen hun bulten bloeien tormentil, wederik en blauwe knoop. Melkeppe vormt een voedselbron voor koninginnenpages. In de wat voedselrijkere graslanden kleuren boterbloem, pinksterbloem en herfstleeuwentand het gras. De vele overgangen tussen bos en open gebieden zijn een paradijs voor plant en dier. Schermhavikskruid, echte guldenroede en grote muur vallen er op. Wilde mispel en appel vormen een bijzondere verschijning. Reeën vinden er voedsel en rust. Vlinders als blauwtjes, oranjetipje, zandoogjes, vuurvlinder, gele dikkopjes en eikepages fladderen vrolijk in het rond. Vleermuizen jagen op muggen en rare sprinkhanen.” – website Natuurpunt Mechels Rivierengebied.
We maken een halve cirkel doorheen de Hondsbossen. De verbindingsweg naar de Gasthuisbossen loopt doorheen enkele fraai aangelegde paardenweiden. Ze maken deel uit van een project “Paardenlandschappen”. De Antwerpse regionale landschappen inspireren de paardenhouders om hun gronden en weiden optimaal te integreren in het landschap. Dit verhoogt niet alleen de natuurwaarde, maar heeft ook een positief effect op het welzijn van het paard en de biodiversiteit.
De Gasthuisbossen behoorden jarenlang tot de Gasthuiszusters van Mechelen. Vandaar de naam “Gasthuisbossen”. De zusters schonken het bos aan het OCMW van Mechelen dat het gedurende jaren als productiebos exploiteerde. Dit verklaart de aanwezigheid van snelgroeiende, streekvreemde boomsoorten zoals Grove – en Corsicaanse den, Moeras- en Amerikaanse eik. Geleidelijk aan wordt het bos door Natuurpunt opnieuw naar de oorspronkelijke staat herstelt. Inheemse boomsoorten vervangen de dominante uitheemse soorten zodat een meer gevarieerd bos ontstaat. We wandelen door de Gasthuisbossen en de aanpalende schrale graslanden langs statige dreven, maar ook kleinere paden.
De verbindingsweg, afgezoomd met bottelrozen, brengt ons opnieuw naar de Hondsbossen. Langs de dorpsbeek, die de noordelijke grens van het bos aangeeft, gaan we opnieuw richting Sint-Katelijne-Waver.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar,maar ook voor stappers met al een eerste ervaring. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Taverne Onder de Toren, Markt 17 te Sint-Katelijne-Waver.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Inschrijven
Wenst u in te schrijven of wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – mparduyns@gmail.com – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Vlak aan het vertrekpunt bevindt zich de bushalte ” Sint-Katelijne-Waver kerk “, deze wordt bediend door de lijnen:
- 560 : Lier – Beukheuvel – Sint-Katelijne-Waver – Mechelen
- 561 : Lier – Berlaarbaan – Sint-Katelijne-Waver – Mechelen
- 551 : Sint-Katelijne-Waver – Mechelen Gandhi
![](https://wandelevenweg.files.wordpress.com/2020/08/dsc09614.jpg?w=562&h=)