Deurne: Wandeling doorheen Ertbrugge. (6,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 14/11/2024
13:30 - 16:00
Locatie
Gasthof De Haas
Categorieën
Afstand : 6,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper.
Vertrekpunt : Gasthof Den Haas, August van de Wielelei 224, 2100 Antwerpen. (Er is parkeergelegenheid aan de Sportoase)
Uur van afspraak : 13u30
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Dicht bij de Antwerpse stadskern en de invalswegen er rond, vind je Ertbrugge, een verrassend rustig natuurgebied met oude bossen en watertjes vol eendenkroos. Het gebied is één van de groene vingers van Antwerpen en vormt, middenin de drukke rand van de stad, een rustpunt voor mens en dier. We wandelen hoofdzakelijk langs groene, onverharde wegen, genietend van de herfstgeuren en -kleuren. Een wandeling die menige Antwerpenaar zal verrassen. Zoveel natuur in de achtertuin is totaal onverwacht.
We vertrekken aan Gastof Den Haas en gaan langs het kerkhof richting Ertbrugge.
Het gebied kreeg zijn huidige naam al in 1370 toen het gekocht werd door Jan van den Ertbrugge. Het landschap ligt op een rug tussen de Grote en de Kleine Schijn, rivieren ouder dan de Schelde. Al heel vroeg woonden hier mensen. Aan de Galgestraat en op de Bremweide werden een aantal archeologische vondsten gedaan onder andere een urnenveld, silexbijlen en pijlpunten.
De wijk is ook gekend als de Mortelhoek en dit is letterlijk te nemen. Er werd volop ontzaveld voor het maken van mortel. Dit heeft nog merktekens achtergelaten in het landschap. Ertbrugge vormt een kleinschalig historisch boslandschap met een veelheid aan lijnstructuren zoals dreven, houtkanten en heggen. De brede dreven zijn een uniek kenmerk van het gebied. De Ertbruggedreef is een bijna één kilometer lange beukendreef, helaas onderbroken ter hoogte van hoeve Covens. De bomen daar werden in de jaren 1970 het slachtoffer van een combinatie van een paar zeer droge zomers, gevolgd door een zeer natte herfst. In De Boze Dreef, die het gebied verbindt met de Turnhoutsebaan, werd één derde van de lindebomen gekapt en opnieuw aangeplant. Rond het parkbos, dat privé is, bevinden zich akkers en weilanden. De weilanden en akkers zijn belangrijk voor bewaren van de landschapsstructuur.
Het landschap is één van de laatste groene oasen aan de rand van stad Antwerpen. Dat het gebied niet verkaveld maar beschermd werd als landschap is de verdienste van de Wijkgroep Ertbrugge – in 1976 waren zij echte pioniers!
Op Ertbrugge vind je twee classicistisch kastelen en 3 boerderijen. De twee huizen van plaisantie De Zwarte Arend en Ertbrugge werden allebei rond het einde van de 18e eeuw gebouwd. Zowel de Duitsers als de Engelsen verbleven er tijdens en na WOII. -website Agentschap Natuur en Bos.
Op Ertbrugge vind je oude bosplanten zoals bosanemoon, speenkruid en aronskelk en amfibiepoelen.
Doorheen weiden en braaklanden, gaan we, geflankeerd door enkele galloways, richting de Bremweide die we deze keer echter links laten liggen. Langs de Boze Dreef en het Hof van plaisantie gaan we terug naar het beginpunt van de wandeling.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook de geoefende stapper is welkom.
Na enkele regenachtige dagen zij waterdichte stapschoenen zeker aan te raden. Indien de weersomstandigheden van dien aard zijn dat de paden niet bewandelbaar zijn, wordt de wandeling afgelast. Bekijk dus steeds de geactualiseerde info op de website en de facebookpagina.
Honden zijn toegelaten mits ze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen hinder veroorzaken voor andere wandelaars.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Gasthof Den Haas, August van de Wielelei 224, 2100 Antwerpen.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn out, depressie, stress,…) Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Aan het begin van de wandeling, op de August Van de Wielelei, bevindt zich tram en bushalte Deurne Ruggeveld. Tram 5 en 10 stopt hier, evenals bus 410 (Wijnegem – Schilde -Turnhout)
Aan het begin van de wandeling op de Ruggeveldlaan, bevindt zich bushalte Deurne A. Van de Wielelei die bediend wordt door bus 19 (Antwerpen Sportpaleis – Deurne Drakenhoflaan)
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.