Wandeling in het Marie Hendrikapark van Oostende (6 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 16/01/2024
13:45 - 17:00
Locatie
NMBS station Oostende
Categorieën
Afstand : 6 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk en gedeeltelijk verhard
Vertrekpunt : Station Oostende, Natiënkaai 1, 8400 Oostende
Begeleider : Rudy Poppe (0495 37 20 02) – rudy2@effenweg.be
Van het station wandelen we langs de Sky towers en de Marine-school naar het Maria Hendrikapark voor een wandeling rond de drie vijvers van het grootste park van Oostende. De terugweg gaat langs de Mercator en de jachthaven.
Oostendenaars noemen het steevast ’t Bosje, maar de officiële naam van deze groene long is Maria-Hendrikapark. Koning Leopold II was de grote bezieler van de aanleg van het park dat hij Bois de Boulogne wou noemen, net als het bekende landschapspark aan de rand van Parijs. Het Maria-Hendrikapark werd aangelegd op de plaats van een verwilderd stuk bos buiten de omwallingen van de stad, in de buurt van de kazerne. De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig tekende de eerste plannen in 1876. Pas in 1886 wilde de Belgische regering, op aandringen van Leopold II, 27 hectare gronden afstaan aan de stad Oostende voor de aanleg van het openbaar stadspark.
Tussen 1888 en 1892 vond de aanleg van het Maria-Hendrikapark plaats. In 1896 verdubbelde het park in oppervlakte. Het was de beroemde Parijse landschapsarchitect Elie Lainé die de plannen tekende voor de uitbreiding, met onder andere het Spiegelmeer en de Konijnenvijver.
Na WO II verkleinde het Maria-Hendrikapark in oppervlakte door de bouw van het Heilig-Hartziekenhuis, de aanleg van de Verenigde Natieslaan en de verkaveling langs de Groendreef. De huidige oppervlakte van het park bedraagt ongeveer 37 hectare, dat zijn zo’n 57 voetbalvelden aan groen in het hart van de stad. Tussen 2003 en 2006 onderging het park een grondige renovatie. De herinrichting maakte het park toegankelijker, aantrekkelijker en eigentijdser en dat met aandacht voor de cultuurhistorische waarde
Via de wandelpromenade op de Graaf de Smet de Naeyerlaan kreeg het Maria-Hendrikapark een vlotte en veilige verbinding met het stadscentrum. De fietsersbrug – die de naam Nelson Mandelabrug kreeg – vormt een belangrijke schakel in het fietsnetwerk tussen de wijken, het stadscentrum en het station.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Gelieve schoenen te voorzien die een beetje vocht kunnen verdragen. Op sommige plaatsen in het park kan het wat modderig en nat zijn.
Openbaar vervoer
Het vertrekpunt van de wandeling ligt aan het station van Oostende.
Met de trein
- Er zijn verschillende treinen naar het station van Oostende.
- Stippel je route uit op de routeplanner van de NMBS.
Met de tram
- Station Oostende is gemakkelijk te bereiken vanuit de kustgemeenten.
- Stippel je route uit op routeplanner van de De Lijn.
Met de bus
- Station Oostende is gemakkelijk te bereiken vanuit de omliggende steden en gemeenten.
- Stippel je route uit op routeplanner van de De Lijn.
Carpoolen
Kom je met de auto dan parkeer je gratis op de Graaf de Smet de Naeyerbrug of aan het Maria Hendrikapark (5 minuten stappen naar het station van Oostende).
Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Reserveringen
Wens je in te schrijven, registreer je dan onderaan via “Reserveringen”.
Er wordt geen wachtlijst aangelegd voor deze wandeling. Als de wandeling is volgeboekt, betekent dit dat het maximum aantal deelnemers is bereikt. Als er annuleringen zijn, kan je opnieuw inschrijven.
Wens je meer info over deze wandeling of je deelname te annuleren, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider: Rudy Poppe – rudy2@effenweg.be – 0495 37 20 02.
Voor andere informatie of eventuele opmerkingen gebruik je: info@effenweg.be
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.