Wandeling doorheen de Kesselse Heide, de Steenbeemden en de Kromme Ham (5,5 km + 6,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 13/08/2024
13:30 - 17:30
Locatie
Parking Opa's Eethuisje
Categorieën
Afstand : 5,5 km + 6,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Voor beginnende wandelaars en meer ervaren stappers.
Vertrekpunt : Parking van Café – Restaurant Opa’s Eethuisje, Elzenstraat 7 te 2560 Kessel
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Effen Weg neemt je mee door de mooie Kesselse heide. Met een beetje geluk staat ze dan in bloei en genieten we van een prachtige paarse gloed. Wie wil kan nadien de Steenbeemden verkennen, een parel langs de Nete. Bijzondere planten zoals het Zomerklokje en Lange ereprijs gedijen er goed. Blauwborst, Nachtegaal en Rietgors voelen zich er thuis.
De wandeling start aan Opa’s Eethuisje. We maken een eerste lus van 5,5 km en komen terug op ons vertrekpunt, waar we iets drinken. Wie wil kan nog een tweede lus van 6,5 km stappen. (Wie graag alleen de 2de lus van 6,5 km wil stappen kan best eerst contact opnemen om concreet af te spreken)
Eerste lus (5,5 km) leidt ons doorheen het hart van de Kesselse Heiden, een relatief klein gebied met een mix van struikheide, naald- en loofbos, zandige vlakten en vennen. Je vindt er de typische heidevegetatie. En met een beetje geluk kleurt de heide met de wandeling paars .
De schapen zorgen voor het behoud van dit authentieke landschap.
Op de Kesselse Heide zijn heel wat diersoorten actief, onder meer de grijze zandbij, boompieper en boomvalk. Je vindt er de ronde zonnedauw, zandzegge en pijpestrootje.
Een tweede lus (6,5 km) laat je kennismaken met de Steenbeemden en de Kromme Ham.
De Steenbeemden bestaan uit natte hooilanden (beemden), broekbossen en vijvers. Nachtegalen zijn er nog goed vertegenwoordigd, de blauwborst laat er het beste van zichzelf horen en het gebied herbergt zeldzame insecten, zoals de moerassprinkhaan. Maar de Steenbeemden zijn vooral bekend om een voorjaarsbloeier die bijna nergens anders in Vlaanderen voorkomt: het zomerklokje.
We verlaten de Steenbeemden en gaan door de Kromme Ham, een hoger gelegen gebied aan een oude rivierduin. En hoger gelegen gebied met broekbossen en irrigatiekanaaltjes.
Verder bereiken we de Netedijk. Vanop het jaagpad hebben we een prachtig zicht op de Steenbeemden. Het hart van dit gebied is niet toegankelijk, maar de zichten die we vanop de Netedijk krijgen compenseren dit voor 200%.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar. De meer ervaren stappers kunnen beide lussen combineren. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wie wil kan nog nakaarten op het terras van Opa’s Eethuisje, Elzenstraat 7 te 2560 Kessel.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Het treinstation van Kessel ligt op 1,1 km van het vertrekpunt van de wandeling. Wie daar wil opgehaald worden kan contact met mij opnemen.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.