Wandeling doorheen De MIK en domeinbos De Inslag. (2,5 km, 4,5 km of 6,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 26/09/2024
13:30 - 15:30
Locatie
Parking De Inslag
Categorieën
Afstand : 2,5 km, 4,5 km of 6,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper, geschikt voor rolstoelgebruikers met elektrisch aangedreven rolstoel.
Vertrekpunt : Parking De Inslag aan het kruispunt van de Kerkedreef en Mikhof.
Uur van afspraak : 13u30
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Een wandeling doorheen het domein De Mik en Domeinbos De Inslag is een makkelijke wandeling binnen ieders bereik. In De MIK staan oude exotische bomen en inheemse soorten zij aan zij en werd het geheel herschapen tot een Engelse landschapstuin. De Inslag heeft lange, statige, brede dreven. Exoten maakten plaats voor inheemse bomen en struiken als lijsterbes, spork, hulst, hazelaar en taxus. Naaldbossen zijn omgevormd naar een gevarieerd gemengd bos.
En eerste lus van 2,5 km gaat doorheen De MIK, sinds 1949 eigendom van de gemeente Brasschaat.
De Mik was ooit een beroemd arboretum. Het heeft nu nog steeds een grote variatie van boomsoorten en planten die door hun zeldzaamheid of door hun grote omvang en ouderdom absoluut de moeite waard zijn. Uit een inventaris van 1950 blijkt dat toen al een groot aantal bomen leeftijden hadden van 100 tot 175 jaar. Al van bij de aanvang van de wandeling wordt u geconfronteerd met deze reuzen.
Op en rond de grote parkvijver leven er een groot aantal watervogels zoals verschillende soorten eenden, ganzen, waterhoenen, meerkoeten, nijlganzen en een koppel prachtige zwarte zwanen. Het bos wordt bevolkt door vele zangvogels en kleine zoogdieren. – website Boeiend België.
We maken een brede bocht langs de parkvijver en bewonderen de prachtige Torenpoort die dateert van 1830 en een kopie is van de ‘Porte d’Auron’ in de Noordfranse stad Bourge. In de vorige eeuw werd de Porte d’Auron gesloopt zodat enkel nog deze mooie kopie overblijft.
We kruisen de parking waar we vertrokken zijn. Wie wil kan hier stoppen, of rustig terugwandelen naar het Café van Kinderboerderij Mikerf en ons daar opwachten.
De wandeling gaat verder doorheen de Inslag.
De Inslag kende doorheen de eeuwen verschillende bestemmingen. Het oorspronkelijk heidegebied werd ontgonnen als akker- en weiland. Later werden grote delen bebost en tijdens beide wereld oorlogen weer kaalgekapt. In 1949 begon men de oorlogsschade te herstellen door herbebossing. De Antitankgracht, die we een stukje volgen, werd aangelegd in 1937-38 en loopt dwars door het domein.
De Inslag is een mooi wandelbos met rechte paden die goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. De laatste jaren zijn de eentonige naaldhoutbossen omgevormd naar gevarieerd gemengd bos. Exoten maakten plaats voor inheemse bomen en struiken als lijsterbes, spork, hulst, hazelaar en taxus. Omgevallen en dode bomen blijven behouden en veranderen zo in een minibiotoop vol leven.
Hier broeden zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor waterplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders. -website Natuurpunt
Wie wil kan na een korte lus door de Inslag terug richting parking gaan.
Wie verder gaat voor de volle 6,5 km zal zich dat niet beklagen. We volgen het smalle Antitankkanaal en verder lopen we langs mooie paden doorheen een gevarieerd bos met open stukken, graslandjes en zelfs een heus heraangelegd stukje heide. We lopen langs het meetstation van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. De omgevingsinvloeden op het bos worden bestudeerd. Zwaveldioxide, ozon, stikstofoxiden, CO2, …… worden hier gemeten.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook de geoefende stapper is welkom.
Honden zijn toegelaten mits ze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen hinder veroorzaken voor andere wandelaars.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in het Café van Kinderboerderij Mikerf.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn out, depressie, stress,…) Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Het begin van de wandeling is niet te bereiken met het openbaar vervoer
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.