Aartselaar: wandeling in en rond Cleydael (5,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 10/10/2024
13:30 - 15:30
Locatie
Zinkvallaan, ter hoogte van het rondpuntje met drie zitbanken
Categorieën
Afstand : 5,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper.
Vertrekpunt : Zinkvallaan, 2620 Hemiksem ter hoogte van het rondpuntje met drie zitbanken.
Uur van afspraak : 13u30
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Domeinbos Cleydael maakt historisch deel uit van het park van het prachtige kasteel Cleydael, maar verrast door de grote afwisseling van verschillende biotopen (rietmoeras, grote zeggevegetatie, poel, hooiland, ruigte, hakhout en opgaand bos) die we er aantreffen. We wandelen in dit kleine natuurgebied en langs de oevers van de mooie Struisbeek.
Sinds 1977 is het landschap wettelijk beschermd. Het domein van 26 ha kwam in 1997 in handen van de Vlaamse Gemeenschap en wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos.
In Cleydael, afkomstig van de woorden klei en dal, is de verwijzing naar de steenbakkerijen nooit ver weg. Boven de ingang van het kasteel staat de spreuk ‘Ex valle pinguedo’: klei uit de vallei. Tot de 16de eeuw kon men vanaf de Schelde de Struisbeek opvaren, wat zeer belangrijk was voor het vervoer van stenen uit de plaatselijke steenbakkerijen.
We betreden het gebied langs een brug over de Struisbeek en lopen langs een kleine poel die bevolkt wordt door insecten, kleine waterdiertjes, eenden, dorstige vogels, … Aan de rand van het water slingert hop tegen de bomen. De vrouwelijke hopbellen bevatten etherische oliën, die de bittere smaak geven aan bier.
Voor het beheer wordt het rietland onderverdeeld in drie blokken. Elk jaar wordt er één van de blokken in de winter gemaaid, zodat er een drie jaarlijkse cyclus ontstaat. Deze biotoop is door deze beheervorm uitermate geschikt voor vogels zoals rietgors en kleine karekiet, die hier een veilig onderkomen en voedsel
vinden. Wat verderop vind je de geurige roze bloesems van de reuzenbalsemien. Deze hoge plant is fkomstig uit de Himalaya en is in Europa een invasieve soort. (Website Natuurpunt)
We steken even de baan over om het mooie kasteel van Cleydael te bewonderen. Kasteel Cleydael is van oorprong een middeleeuwse waterburcht die op een eiland werd gebouwd, dat gevormd werd door twee takken van de Struisbeek. Elke toren van het kasteel heeft een eigen naam; de beide westelijke torens worden de Uilentoren en de
Kattentoren genoemd, de noordoostelijke toren met uivormige spits heet de Vossentoren. De zuidoostelijke toren heet de Kapeltoren en bevat een kapel met een prachtig stergewelf.
We lopen verder langs jong bos. De aanplantingen gebeurden in verschillende fases: 1999, 2002 en 2005. Er werd gekozen voor gemengd loofbos. Inheemse bomen werden per soort in groepjes samen aangeplant. Wat verder zien we “hakhoutstoven”. Dit zijn bomen die net boven de grond afgezaagd worden. Het volgende jaar komen er dan
nieuwe loten die weer uitgroeien tot boomstam(metjes). Dit hakhout was vroeger zeer belangrijk als brandhout voor het kasteel. Om het landschap in zijn oorspronkelijke typische staat te behouden, wordt ook nu nog aan hakhoutbeheer gedaan door ANB. Het hakhout bestaat ofwel uit zwarte els (met plaatselijk ingezaaide andere soorten) ofwel uit een menging van berk, zwarte els, robinia, tamme kastanje, Amerikaanse eik en/of esdoorn.-
Even verder verlaten we het bos en gaan langs de velden verder om langs de meanderende Struisbeek terug richting het vertrekpunt van de wandeling te gaan.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook de geoefende stapper is welkom.
Na enkele regenachtige dagen zij waterdichte stapschoenen zeker aan te raden.
Honden zijn toegelaten mits ze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen hinder veroorzaken voor andere wandelaars.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in het Café van de Cleydael Golfschool, Groenenhoek 10, 2630 Aartselaar.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn out, depressie, stress,…) Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Op korte afstand van het vertrek van de wandeling ligt bushalte Hemiksem Brouwerijstraat die bedient wordt door bus 14 (Antwerpen Opera – Hoboken – Hemiksem).
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Het NMBS Station Hemiksem bevindt zich op 1,5 kilometer van het vertrekpunt van de wandeling. Het station van Hemiksem ligt op de lijn Essen – Kapellen – Antwerpen – Puurs.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.