Wandeling doorheen Drijdijck & langs het Spaans Fort (6 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 06/02/2025
13:30 - 15:30
Locatie
kruispunt Sluisstraat & Watermolendijk
Categorieën
Afstand : 6 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk
Vertrekpunt : Kruispunt Sluisstraat – Watermolendijk, 9130 Verrebroek
Begeleidster : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
In de polders aan de grens met Nederland kan je letterlijk komen uitwaaien op de dijken en genieten van één van de wijdste panorama’s in Vlaanderen. Drijdijck is een nat natuurgebiedje dat verscholen ligt tussen het polderlandschap en de industrie van de Waaslandhaven. Het gebied zelf is niet toegankelijk maar de dijken rondom lenen zich ideaal voor een wandeling met verrassende uitzichten!
Het natuurgebied Drijdijck (36 ha), gelegen aan de westrand van het havengebied, was vroeger akker- en weiland dat deel uitmaakte van de Verrebroekse Blikken. Door een gedeelte van het terrein af te graven en de grondwaterstand te verhogen, ontstond een waardevol plasdras-gebied. ‘s Winters staat dit gebied voor meer dan de helft onder water. Voor water- en moerasvogels is dit een gedroomde plek om tijdens hun lange trektocht even op adem te komen of om er te overwinteren. Slobeend, krakeend en smient zijn er vaak geziene gasten. Tijdens de zomer daalt het waterpeil juist tot onder het maaiveld en ontstaat er een plasdras-situatie. Deze situatie is ideaal voor broedvogels zoals kievit en tureluur.
In de ruigere hoeken en kanten van het terrein vinden we broedende roodborsttapuiten terug. Ook Konikspaarden galopperen hier over de open vlakte. Drijdijck werd aangeduid als een natuurcompensatie voor gebieden die bij de aanleg van het Deurganckdok verloren gegaan zijn. Plas en oever, riet en open water, graslanden. Je vindt hier vooral vogels van ‘plas en oever’ waaronder veel eenden, ganzen en fuut-achtigen. Een belangrijke slaapplaats voor Wulpen en voor heel wat vogels op wintertrek. Spaans Fort is voornamelijk belangrijk voor vogels van open water en rietmoeras. Het gebied is nog in ontwikkeling.
We wandelen boven op de bufferdijk van de haven tot aan het kijkplatform van het Spaans Fort, met uitzicht over de haven. Daarna gaat het verder over de Drijdijck, met rechts een open vlakte waar Konikspaarden grazen, links kleinere waterplassen met veel watervogels. We maken rechtsomkeer en vervolgen onze wandeling langs amper zichtbare, kleine paadjes langs de oevers van de vele waterplassen. Het terrein is hier zanderig en oneffen, iets minder comfortabel om te wandelen. Maar we worden ruimschoots beloond met het zicht op de schilderachtige waterplassen en de vele water- en moerasvogels die hier verblijven. Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Op enkele plaatsen zijn er zitbanken voor wie even wil pauzeren. Dit is een ideale wandeling voor stappers met al een eerste ervaring, maar ook de beginnende wandelaar. Waterdicht schoeisel voorzien, er zijn modderige stukken als het geregend heeft.
Na de wandeling is er mogelijkheid voor een drankje in ’t Wit Huis, Verrebroekstraat 16, 9130 Verrebroek. Als je terugrijdt naar E34 op je linkerkant, onmiddellijk na het rond punt.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out,….). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Bij annulatie van de reservatie de wandelbegeider verwittigen via mail, telefoon of sms/Whatsapp bericht ! NIET op info@effenweg.be !
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
Het is niet mogelijk om de plaats van vertrek met het openbaar vervoer te bereiken.