Wandeling langs de Antitankgracht & door het Elsenbos (11 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 22/09/2019
13:30 - 17:30
Locatie
Begraafplaats Vossenveldlaan
Categorieën
Afstand : 11 km
Reliëf : vlak
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Vertrekpunt : Begraafplaats, Vossenveldlaan, 2940 Stabroek
Begeleider : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
Deze prachtige wandeling voert ons door zéér diverse landschappen langs de Antitankgracht, een stukje door het Moretusbos en tenslotte door het Elsenbos, een mozaiëk van open en gesloten landschappen.
In Stabroek ligt de Antitankgracht in het overgangsgebied tussen de Polders en de Kempen. De westelijk lager gelegen Polders bestaan uit vruchtbare kleigronden. In het noordoosten beginnen de hoger gelegen zandgronden. De Antitankgracht herbergt een schat aan water- en oeverplanten. De goede kwaliteit van het water zorgt voor een grote soortenrijkdom can o.a. insecten, amfibieën en vissen en de aanwezigheid van zeldzamere plantensoorten. In de rietkragen nestelen zich heel wat vogels zoals de kleine karekiet en de rietgors. Andere vogelsoorten vinden er een belangrijke rust- of voedselplaats tijdens de voor- en najaarstrek. De houtkant en de berm zijn een lijnvormig landschapselement met een bijzondere natuurwaarde, en biedt voedsel, bescherming en nestgelegenheid voor vele insecten, vogel- en zoogdiersoorten. De houtkant biedt ook levenskansen voor vogels die gebonden zijn aan het samengaan van weiden en akkerland met kleinere boom- en struikbegroeiingen, zoals de grasmus en de roodborsttapuit.
Het Moretusbos (77ha) is een bos en voormalig landgoed ten westen van Putte dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Het bos, dat zijn voortzetting vindt in het landgoed Ravenhof te Stabroek, was oorspronkelijk een heidegebied dat toebehoorde aan de familie Moretus, waartoe ook de beroemde Antwerpse drukker Jan Moretus behoorde. Eén van de bezitters, Johannes Josephus Moretus, heeft hier van 1760-1780 een lustoord in de stijl van de late barok laten aanleggen. De bewoners van Putte werden hierbij ingeschakeld en kregen hiervoor betaald, wat een belangrijke bron van inkomsten vormde in het verarmde dorp. In het bos bevindt zich het theehuis Gloriëtte, uit 1768, dat op een terp is gelegen en via een zichtas en een laan met het nabijgelegen Kasteel Ravenhof is verbonden. In de 19e eeuw werden nog rododendrons aangeplant. Ook zijn er allerlei kunstmatige dijkjes, een sterrenbos en een waterpartij aanwezig. De rododendrons werden door de familie Moretus halverwege de 19e eeuw geïmporteerd en zijn sindsdien op tal van landgoederen ingeburgerd geraakt. De Putse bevolking, die het bos had aangelegd, mocht er aanvankelijk niet komen. In 1980 werd het landgoed echter door Staatsbosbeheer gekocht. Er werden fiets- en wandelpaden aangelegd, wandelroutes bewegwijzerd, en er werd een informatiepaneel geplaatst. Ook werd het landgoed, dat verwaarloosd was, weer in de oorspronkelijke glorie hersteld. Het bos bevat zeer oude dennen, en het wordt doorsneden door oude beuken- en eikenlanen. Vele bomen zijn ouder dan 80 jaar en sommige stammen zelfs uit de 18e eeuw. Er broeden boomklever, fluiter, kruisbek, holenduif en sperwer.
De gronden tussen de Waterstraat en het Hoogeind in Stabroek waren in de 18e eeuw een heidegebied, afgewisseld met enkele kleine akkers. Later werden grote delen van de heide bebost met naaldhout. Op een aantal plaatsen kwam een zomereiken-berkenbos tot stand. Nu is het Elsenbos een lappendeken van verschillende begroeiingen. Het gebied is een mengeling van loof- en naaldhout. Het eiken-berkenbos deed vroeger als hakhout dienst. De overige aanplanten dateren van na de tweede wereldoorlog en bestaan uit de rooduitlopende Grove den en de Corsicaanse den met zijn rechte donkere stam. Oude bomen zoals zomereik en Amerikaanse eik komen bijna alleen voor in enkele dreven. Een perceel in het westen van het Elsenbos bestaat uit oud hakhout van zwarte els. Aan de noordzijde werd een heideveld aangelegd en uitgebreid. Het loofhout bestaat er uit eik, els, lijsterbes, spork, Amerikaanse vogelkers, enz.. Her en der kan u struikheide zien. Wie goed oplet, ontdekt er sporen van reeën en eekhoorns of hoort een specht. Tussen de bomen door schuilen verschillende bunkers, waar vleermuizen vandaag de plak zwaaien.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Waterdicht wandelschoeisel voorzien, er zijn modderige stukken als het geregend heeft. Onderweg is een tussenstop voorzien in Het Koetshuis, aan het Kasteel Ravenhof.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
Op 100 meter van het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Stabroek Kerkhof”, deze wordt bediend door de lijnen :
- 671 : Zandvliet – Stabroek – Kalmthout
- 672 & 674 : Essen – Wildert – Stabroek
- 776 : Snelbus Antwerpen – Stabroek
Heel wat mogelijkheden dus. Raadpleeg de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Carpoolen
Toch geen goede verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep Carpoolers van Effen Weg vzw, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.