Brasschaat: Wandeling doorheen het Klein Schietveld (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 28/11/2024
13:30 - 16:00
Locatie
Brasserie Perron Noord
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende en meer gevorderd stapper
Vertrekpunt : Brasserie Perron Noord, Licht Vliegwezenlaan 11, 2930 Brasschaat. (Parking op 200 meter)
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – mparduyns@gmail.com
Het Klein Schietveld is een uitgestrekte, woeste en adembenemend mooie brok natuur. Bijna 900 hectare groot en dus naar Vlaamse normen allesbehalve klein. Het dankt zijn naam aan de aanwezigheid van grote broer ‘Groot Schietveld’ waar enkele jaren terug een groot stuk van in de vlammen opging door militaire dommigheid. We wandelen door prachtig heidegebied, langs vennen en doorheen bos. Een wandeling die iedereen kan bekoren.
Het Klein Schietveld is militair domein en daarom slechts gedeeltelijk toegankelijk. De militaire aanwezigheid heeft ervoor gezorgd dat het 19de-eeuwse heidelandschap op het Klein Schietveld afgeschermd en dus mooi bewaard bleef. Natte heide en vennen, droge heide, landduinen en schrale graslanden lopen hier naadloos in elkaar over. Het heidelandschap is het leefgebied voor beschermde amfibieën zoals de heikikker, kamsalamander en rugstreeppad. Ook vogels zoals de boomleeuwerik en nachtzwaluw houden ervan. Dankzij de unieke vegetatie kan je hier in de lente en de zomer zeldzame vlinders spotten waaronder het Gentiaanblauwtje.
Het vliegveld lijkt één grote grasvlakte maar ook hier komen veel zeldzame soorten voor. Dit vraagt dan ook een aangepast beheer. Tussen september en oktober wordt het gras gemaaid en in één beweging afgevoerd. Vele sterk dominante ruigtekruiden en grassen vinden daarop nog onvoldoende groeiomstandigheden en andere veel zeldzamere soorten verschijnen op het toneel. De plantensoorten zoals heidekartelblad en gevlekte orchis brengen op hun beurt heel wat insecten en vlindersoorten zoals aardbeivlinder mee. Het vliegveld behoort tot de grootste heischrale graslandvlakte in Vlaanderen . – website Agentschap natuur en bos
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook de geoefende stapper is welkom.
Na enkele regenachtige dagen zij waterdichte stapschoenen zeker aan te raden. Indien de weersomstandigheden van dien aard zijn dat de paden niet bewandelbaar zijn, wordt de wandeling afgelast. Bekijk dus steeds de geactualiseerde info op de website en de facebookpagina van Effen Weg vzw.
Honden zijn toegelaten mits ze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen hinder veroorzaken voor andere wandelaars.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Brasserie Perron Noord, Licht Vliegwezenlaan 11, 2930 Brasschaat
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn out, depressie, stress,…) Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
De dichtsbijzijnde bushalte is Brasschaat Maria ter Heide kerk en ligt op 3 km van het vertrekpunt van de wandeling. Ze wordt bediend door bus 640 (Antwerpen Rooseveltplaats – Brasschaat of Loenhout)
Wie daar graag wil opgehaald worden kan contact opnemen met begeleidster.
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!