Herfstwandeling doorheen het Buggenhoutbos (7,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 03/11/2022
13:30 - 16:00
Locatie
Parking Buggenhoutbos
Categorieën
Afstand : 7,5 km
Reliëf : Vlak, goed begaanbare wegen en paden.
Moeilijkheidsgraad : Voor beginnende wandelaars, de meer ervaren stappers zullen er ook van genieten.
Vertrekpunt : Parking Buggenhoutbos, Kasteelstraat 189/193, 9255 Buggenhout.
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) –michele@effenweg.be
Een echte herfstwandeling door één van de mooiste eikenbossen van Vlaanderen, vermaard ver buiten de landsgrenzen voor de kracht van haar wintereiken. En wist je dat dit de meest Noordelijke plek is in België waar vuursalamanders voorkomen? In de herfst is de variatie aan paddenstoelen indrukwekkend: amanieten, bovisten, boleten en zelfs de zeldzame gekraagde aardster. We spotten ze onder de geel, rood, bruin kleurende bomen en onder varens. Kortom, een wandeling die je niet mag missen. Schrijf dus tijdig in!
De wandeling vertrekt aan de meer dan 500 jaar oude Boskapel. Volgens de legende werd deze kapel gebouwd in opdracht van Jacoba van Heffene, nadat haar man Jan de Rijcke stierf tijdens een jachtongeval. Zijn schot op een groot everzwijn miste doel, waarna hijzelf door het dier werd gedood…
We volgen een rustig pad aan de rand van het bos. Na een 2-tal km steken we de Kasteelstraat over. Het lelijke korte stuk tussen de golftereinen nemen we er noodgedwongen bij. Al snel lopen we door het statige Buggenhoutbos met zijn vermaarde wintereiken:
“De wintereiken in het Buggenhoutbos zijn van een uitzonderlijk goede kwaliteit, met mooie, rechte stammen. Een deel van het bestand is dan ook erkend. Het gaat om een twee zones van samen 10 hectare, ter hoogte van de Boskapel en achter de golfclub. Elk jaar mogen bosboomkwekers een bod uitbrengen om de erkende eikels in het bos te oogsten. Dat gebeurt ofwel met witte doeken op de grond, ofwel manueel op de knieën, wat uiteraard meer werk vergt. De gekweekte bomen worden vaak naar het buitenland verscheept, waar een officieel
erkende wintereik uit het Buggenhoutbos hoog aangeschreven staat. In een goed jaar – wij spreken van een ‘mastjaar’ – worden er tot 5.000 kilo eikels uit het bos gehaald. Grosso modo gebeurt dat om de vier jaar. Een paar jaar geleden zaten we aan 10.000 kilo, maar dat is echt uitzonderlijk. Als boswachter zorg ik ervoor dat er geen andere eiksoorten tussen het erkende bestand de kop opsteken, om kruisbestuiving te vermijden. En ik zie erop toe dat niemand stiekem met onze eikels gaat lopen (lacht)” -boswachter Reinhart Cromphout.
We vervolgen onze weg langs goed begaanbare paden en wegen. Onderweg komen we heel wat smalle bruggetjes tegen. We wandelen langs de Hennenput en doorheen een minuscuul stukje heide.
“De vele bomen zijn een ideale schuilplaats voor broedvogels. Als je geluk hebt, hoor of zie je een bosuil, buizerd, sperwer, wielewaal, boomklever of zwarte specht tijdens je tocht.
De Hollebeek in het oostelijke gedeelte van het bos is een sterk meanderende beek, waar de vuursalamander leeft. Wist je dat het Buggenhoutbos de meest noordelijke plek is in België waar vuursalamanders voorkomen? In het voorjaar planten padden en kikkers zich voort in de Hennenput. Op schrale, zonnige plekjes tref je de hazelworm aan – in de volksmond ‘de bospaling’ genoemd.
In de lente ontdek je bosanemoon en gele dovenetel in het Buggenhoutbos, in de zomer valse salie en verschillende soorten varens. In de herfst is de variatie aan paddenstoelen indrukwekkend: amanieten, bovisten, boleten en zelfs de zeldzame gekraagde aardster.” – website Natuur en Bos
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de wandelaar met een beperkte wandelervaring, maar ook stappers met al een eerste ervaring zullen dit prachtig gebied zeker smaken. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Brasserie Het Middelpunt, Kasteelstraat 177, 9255 Buggenhout.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Bij het vertrekpunt van de wandeling bevindt zich de bushalte “Buggenhout Boskapel”, deze wordt bediend door de lijn :
- bus 245 Dendermonde – Brussel. (stopt tevens aan het NMBS station Buggenhout)
Het dichtstbijzijnde NMBS station is het station van Buggenhout. Wie daar wil opgehaald worden kan contact opnemen met de begeleidster.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan het milieu.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.