Kluizenaarswandeling in Vrijhern (5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 16/04/2023
10:00 - 12:30
Locatie
Kluis van Vrijhern
Categorieën
Afstand : 5 km
Reliëf : licht heuvelachtig
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk, deels verhard, waterdicht schoeisel is aangewezen
Vertrekpunt : Parking Kluis van Vrijhern, Kluisstraat 1, 3730 Hoeselt
Begeleidsters : Christine Bosmans (0478/32 75 06) – christine@effenweg.be
De Kluis van Vrijhern heeft geen geneeskrachtige bron nodig om nog steeds een druk bezocht bedevaartsoord te blijven. In de 17de eeuw vestigde zich hier de eerste kluizenaar. De kapel is een kopie van een bedevaartskapel in het Italiaanse Loreto, evenals deze op de Bolderberg in Heusden-Zolder.
We komen hier echter niet op de eerste plaats op bedevaart maar om de prachtige natuur in en rond de Kluis te ontdekken. In dit wandelgebied zie je de Haspengouwse miniatuurversie van de Amerikaanse canyons en de Franse gorges. Talrijke beekjes sneden diepe valleien in dit landschap. Dat resulteerde in een heuvelachtige omgeving met voornamelijk akkers op de hoger gelegen plateaus en boomgaarden op de flanken van de hellingen, hier en daar omzoomd door hagen. Tal van kleine landschapselementen, zoals poelen, holle wegen, hagen en houtkanten, fleuren het geheel op.
We starten onze wandeling bij de Kluis van Vrijhern. In deze prachtige lemen hoeve leefden gedurende meer dan 250 jaar een 26-tal kluizenaars die zich inzetten voor de lokale gemeenschap. Na een verkenning van het domein van de Kluis zelf wandelen we het bos in, ons pad versmalt en we zien aan beide zijden grasland met grazende koeien. Bij een kruispunt valt ons oog op een oude boom met een kapelletje wiens stam helemaal omgeven is met een soort wilgen. We zien een eerste plantage met fruitbomen en verder enkele akkers met koolzaad. Verderop doet een bos met een zeer dichte begroeiing denken aan een stukje oerwoud. Een boomgaard met hoogstamfruit duikt op in ons vizier.
De kruinen van de talrijke populieren en appelbomen zijn getooid met opvallend veel maretakken of mistels. Deze bijzondere plant parasiteert op de voedingssappen uit het hout van de gastheer. Daardoor kan ze zelf uitgroeien tot een groene bol met leerachtige bladeren. De maretak vervulde in de Germaanse en Keltische mythologie, tot ver in de middeleeuwen, een belangrijke functie in magische vruchtbaarheidsrituelen en had hij de kracht om zieken te genezen, gezonde mensen te behoeden tegen onheil en krijgers te beschermen in het gevecht. Zelfs de duivel, boze geesten, storm, donder en bliksem wist hij te verjagen. Vermits we er zovelen zien op onze tocht, kan het ons alleen maar goed gaan…
Ons pad loopt nu ingesloten tussen hagen met daarachter appelgaarden. Na een bos met een apocalyptische aanblik omwille van zijn vele omgevallen bomen, komen we in het idyllische dorpje Vrijhern met enkele landbouwbedrijven, een papegaaienfarm, een B&B … Opvallend is de enorme rust die hier aanwezig is.
Een bank met een kapelletje nodigt uit tot een rustpauze. We bevinden ons nu in het natuurgebied het Steenbroek. Het wordt gekenmerkt door talrijke bronnen die hier ontspringen. Opvallend zijn de boomstammen met allerlei grillige vormen. Met wat fantasie kan je er hele figuren in ontdekken. We dalen af via een bospad en zien links een akker met suikerbieten, rechts een hoge haag met daar achter een weelderige plantengroei . We komen terug in het bos en ook hier laten we ons verrassen door de mooie natuurwonderen. Bij de Paulushoeve nemen we het pad dat ons terug naar de Kluis voert.
Beslist een pracht van een wandeling waar heel wat moois te ontdekken valt als je je er voor open stelt! Jij komt toch ook ?
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en voor mensen die het even wat moeilijker hebben (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur, is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf, het aantal deelnemers is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Kan je ondanks inschrijving toch niet deelnemen op de dag zelf, verwittig je best iemand van de begeleiding.
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en stuur ons een mailtje op info@effenweg.be of rechtstreeks bij de begeleidster christine@effenweg.be of via 0478 32 75 06. Inschrijven kan enkel en alleen via de website!
Openbaar vervoer
Op 400 meter van het vertrekpunt ligt de bushalte ‘Hoeselt Metser’, deze wordt bediend door :
- Bus 10 : Genk – Tongeren (NMBS stations)
- Bus 437 : Genk – Tongeren (NMBS stations)
- Bus 104 : Hasselt – Tongeren (NMBS stations)
Carpoolen
Geen goede verbinding? Rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod worden geplaatst. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.