Landschapswandeling rond Puurs (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 23/01/2025
13:30 - 16:00
Locatie
cc De Binder
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk, ook voor beginnende stappers.
Vertrekpunt : CC De Binder, Forum 9, 2870 Puurs-Sint-Amand. Parkeren kan op de parking Dorpshart of Hondsmarkt.
Uur van afspraak : 13u30 (terug rond 16u)
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – mparduyns@gmail.com
In een grote bocht wandelen we rond de gemeente Puurs langs meestal onverharde, maar toch goed begaanbare paden en wegen. Een typische winterwandeling die ons rond het Fort van Liezele en door het landschapspark Puurs leidt. Langs prachtige populierendreven doorkruisen we velden en weilanden. Het kleine natuurgebied Trekbroek wordt doorsneden door de meanderende Vliet, die ons terug naar Puurs brengt. De wandeling gaat voorbij de Sint-Pieterskerk, die ook wel de kathedraal van Klein Brabant wordt genoemd. In het centrum van Puurs bekijken we nog enkele kunstwerken van de K.I.P. kunstroute. Deze route vindt naar jaarlijkse gewoonte in de wintermaanden plaats, met werken van zowel Belgische als buitenlandse kunstenaars
De wandeling vertrekt aan de Hoogstraat op het plein gelegen tussen de Palingstraat en Dorpshart. Parkeren kan op de parking Dorpshart of Hondsmarkt en aan het station. Het treinstation Puurs ligt op 100 meter van het begin van de wandeling.
Langs enkele rustige straten verlaten we Puurs richting Landschapspark en het Fort van Liezele. Van december tot februari vindt het jaarlijkse kunstparcours K.I.P. plaats in Puurs. Hier en daar worden we dus met wat moderne kunst van de betere soort geconfronteerd.
Het Fort van Liezele is één van de best bewaarde bouwwerken van de Antwerpse verdedigingsgordel. Met de bouw werd begonnen in 1908 en het was amper klaar bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. In geen beide oorlogen heeft het fort echter lang stand gehouden. Later kocht de gemeente Puurs het fort aan en gaf het een informatieve en recreatieve functie. Er huist tevens een aanzienlijke vleermuizenkolonie.
Een kronkelende veldweg brengt ons tot aan de statige Turkenhofdreef. We gaan verder door de velden richting Arboretum van Puurs. De wandeling gaat doorheen het Trekbroek, een laaggelegen en vochtig natuurgebied dat doorsneden wordt door de Vliet. De flora is overweldigend. Wilgen en elzen omzomen het wandelpad en in de lente en de zomer bloeien de moesdistel, kattenstaart en wederik. Samen met het koninginnenkruid en de moerasspirea zorgen deze bloemrijke planten steevast voor een invasie van verschillende vlindersoorten en andere insecten die afhankelijk zijn van de nectar en het stuifmeel. We volgen de kronkelende Vliet die ons terug naar het centrum van Puurs voert
De opmerkelijke toren van de Sint-Pieterskerk is al een tijdje ostentatief in het landschap aanwezig. Bij het binnenkomen van Puurs passeren we deze indrukwekkende kerk, ook wel de kathedraal van Klein-Brabant genoemd. Ze is opgetrokken in verschillende bouwstijlen. De 60 meter hoge barokke toren werd opgetrokken in 1665. In het midden van de 18de eeuw werd het schip vergroot met twee zijbeuken. De sacristie heeft classicistische trekken, haar pendant is dan weer neogotisch. Het koor is gotisch en waarschijnlijk 15de eeuws en de dwarsbeuk laatgotisch. Aan de achterzijde boven de sacristie kun je de sporen van de Romaanse toren terugvinden. Naast de kerk staat de heerlijkheidspaal, het symbool van macht en recht, met het authentieke, driezijdige kapiteel, waarop de gerechtigheid, het wapenschild van de Sint-Bernardusabdij en het wapen van Cornelius Adriaanssens staan afgebeeld. Even verder zie je het monument ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook voor stappers met al een eerste ervaring. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in één van de vele horecazaken in het centrum van Puurs.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Op 100 m van het begin van de wandeling ligt het NMBS station van Puurs.
Aan het NMBS station stoppen de lijnbussen:
- 26 – Puurs – Oppuurs – Sint-Amands – Dendermonde
- 25 – Puurs – Hingene – Bornem – Sint-Amands
- 89 – Puurs – Breendonk – Tisselt – Leest – Hombeek – Mechelen
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.