Mechels Broek (6 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 26/01/2023
13:30 - 16:00
Locatie
Bezoekerscentrum Natuurpunt
Categorieën
Afstand : 6 km
Reliëf : Vlak, paden en wegen, in natte perioden kan het drassig zijn.
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : Bezoekerscentrum Natuurpunt, Muizenhoekstraat 7, 2812 Mechelen.
Begeleider : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Het Mechels Broek, of, het Mekka voor vogelliefhebbende wandelaars. Centraal in het gebied ligt een grote waterplas, met rietkragen en zeggevelden, struiken en bosjes, een waar paradijs voor watervogels. In de winter is het Mechels Broek een verzamelplaats voor trekvogels. Vele soorten eenden en watervogels overwinteren dan in grote aantallen op de vijvers. De Sint-Romboutstoren is zichtbaar in het landschap en de Dijle is nooit ver. Wist je dat er zowat 40 bomkraters in het Mechels Broek zijn, de stille getuigen uit de tweede wereldoorlog.
We vertrekken aan het Bezoekerscentrum van Natuurpunt en langs de Muizenhoekstraat komen we al snel in het centrum van het Mechels Broek. De uitkijktoren, die we langs een vlonderpad bereiken, geeft een adembenemend zicht op het gebied.
Vervolgens gaan we langs het verbindingspad naar de Dijle. Dit pad kan in de winter vrij modderig zijn. Stevige waterdichte wandelschoenen/laarzen zijn dan echt wel aan te raden.
Van op de Dijledijk heb je een goed zicht op de bomkraters. De zowat 40 kraters in het Mechels Broek zijn stille getuigen uit de tweede wereldoorlog. Een aantal bommen van de geallieerden misten immers hun doel: het rangeerstation en munitiedepot van het Duitse leger in Mechelen. Ze ontploften in de weiden van het Mechels Broek. Daar krioelt het nu van het waterleven: kamsalamanders, groene kikkers, libellen en stekelbaarsjes maken van dit oorlogsverleden weer vredevolle plekjes.
Er loopt een idyllisch pad op de dijk van de grote waterplas. Soms kan je er de wilde paarden zien die mee het gebied beheren en vooral bij mist schept de plek een bijzondere sfeer. De plas zelf, de rietkragen en zeggevelden trekken veel soorten vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel of rietzanger. Indrukwekkend is het aantal vogels op doortrek en de wintergasten uit het hoge noorden. -Website Natuurpunt
We steken de Vrouwvliet over langs een mooi bruggetje en volgen de beek tot we opnieuw via een mooie brug het watertje oversteken. Langs een mooi pad door het gebied bereiken we opnieuw de Muizenhoekstraat, die we even verder opnieuw verlaten en een pad naar de vogelkijkhut inslaan.
Ooievaars waren halverwege de vorige eeuw zo goed als verdwenen in West-Europa. Door succesvolle herintroducties, onder meer in Planckendael in de jaren 90, konden de ooievaars overleven in onze streken. Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute van ooievaars en elk jaar zijn er meer en meer jongen. Hun wintervakantie brengen veel vogels door in Spanje of West-Afrika, tot meer dan 4.000 kilometer ver. Vanaf maart/april zijn ze terug in hun vertrouwde omgeving en zie je ze naar voedsel zoeken in het Mechels Rivierengebied. Sommige vogels blijven er overwinteren.
Tussen 1970 en 1990 nam de roodborsttapuit in België af. Daarna kwam er een opmerkelijk herstel. De vogel profiteert sterk van het huidige natuurbeheer. In het Mechels Rivierengebied zie je hem vaak op de afsluitingen van weiden. Bekijk ze zeker goed met je verrekijker. Het mannetje heeft een opvallend oranje borst. De meeste vogels overwinteren in Zuidwest-Europa, maar je kan hem soms ook in de winter in het Mechels Rivierengebied zien.
De blauwborst is familie van de veel bekendere roodborst, maar leeft in moeilijk toegankelijk moerasgebied. ‘s Winters trekt de blauwborst weg. De blauwborst nam tussen 1900 en 1975 geleidelijk in aantal af, maar daarna nam hij weer toe. In Vlaanderen komt de blauwborst voor in riviervalleien zoals het Mechels Rivierengebied. De soort breidt zich nog verder uit.
De wintertaling is een kleine eend, die vooral leeft in open gebieden met een moerassig karakter. Met de kop onder water zwemt hij rond om kleine waterdieren en plantaardig materiaal te verzamelen. In de winter verblijven wintertalingen in soms heel grote groepen in het Mechels Broek. Als broedvogel gaat het de soort niet voor de wind. De aantallen namen de laatste decennia steeds verder af als gevolg van verdroging en veranderingen in de leefgebieden.
De kamsalamander is een vrij zeldzame, kwetsbare soort, die alsmaar zeldzamer wordt. De soort dankt zijn naam aan de getande rugkam die de mannetjes ontwikkelen in het voorjaar. De kamsalamander houdt van gebieden met hagen, houtwallen, rijen knotbomen, rietkragen en vochtige bosjes. Hij stelt hoge eisen aan zijn omgeving. Om zich voort te planten heeft hij een netwerk van zonbeschenen visloze poelen nodig. Vissen zijn nefast, omdat ze de eitjes van de kamsalamander opeten. In het Mechels broek plant hij zich voort in de talrijke bomkraters.
Het landschap van het Mechels Rivierengebied wordt gekenmerkt door knotwilgenrijen. Een knotwilg wordt op circa 2 m hoogte afgezaagd. Om de karakteristieke door de mens gevormde wilgen voor het landschap te behouden, moeten ze regelmatig geknot worden. Dat gebeurt nu vaak door vrijwilligers. Knotten moet elke 5 tot 7 jaar opnieuw gebeuren door de nieuw uitgelopen takken weg te nemen. Een knotwilg kan zo’n vijftig jaar oud worden. -Website Natuurpunt.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar stappers met al een eerste ervaring zullen er ook van genieten. In natte perioden is waterdicht schoeisel zeker aan te raden.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in het Brughuis, Muizenhoekstraat 1, 2812 Mechelen.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Op ongeveer 600m van het vertrekpunt van de wandeling bevindt zich de bushalte “Muizen, Brugstraat”. Deze wordt bediend door de lijn :
- bus 3 Mechelen – Muizen. Bus 3 stopt tevens aan het NMBS station van Mechelen.
Het dichtstbijzijnde NMBS station is het station van Muizen op 1 km van het vertrekpunt van de wandeling.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan het milieu.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.