Naar Westhoekreservaat vanuit De Panne (7,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 06/10/2023
13:30 - 16:30
Locatie
Sint-Pieterskerk
Categorieën
Afstand : 7,5 km
Reliëf : duinhellingen
Moeilijkheidsgraad : vrij inspannende wandeling door zandpaden en duinreliëf
Vertrekpunt : Sint-Pieterskerk, Kerkstraat 53, 8660 De Panne
Begeleider : Ann Leye – 0472979570 – ann.leye@effenweg.be
Op deze wandeling gaan we het Westhoekreservaat verkennen vanuit De Panne. Dit uitgestrekte natuurreservaat in de verste uithoek van ons land is het grootste en oudste natuurreservaat van onze kust. Deze inspannende duinwandeling laat ons genieten van indrukwekkende duinlandschappen en soortrijke duinvegetaties.
We starten de wandeling aan de Sint-Pieterskerk in De Panne. We wandelen eerst doorheen het Calmeynbos. Dit bos is aangeplant geweest vanaf het jaar 1903 door landbouwingenieur Maurice Calmeyn. Hij was benieuwd naar de groeimogelijkheden van bomen in kalkrijke duinen, en liet daarom als experiment een loofbos met een oppervlakte van 55 hectare aanplanten. Onder meer voor de houtproductie en met de bedoeling om de zandverstuiving in het achterliggende gebied tegen te gaan. Bovendien had hij oog voor de toeristische meerwaarde die De Panne hierdoor kreeg. Dit Calmeynbos werd in 1935 als landschap beschermd. Vandaag kent het Calmeynbos een rijke fauna en flora. Vanwege de bijzondere natuurwaarden van dit duinbos behoort het tot het Europese Natura-2000 netwerk.
Vervolgens wandelen we doorheen de Krakeelduinen. De Krakeelduinen vormen samen met Les Dunes du Perroquet, het Westhoek natuurreservaat en het Calmeynbos het grootste aaneengesloten duingebied van de Vlaamse kust. In het westen sluiten de Krakeelduinen zowel landschappelijk als op gebied van flora en fauna aan bij het Westhoek natuurreservaat. De Krakeelduinen zijn sedert 1935 beschermd als landschap. Op Europees vlak maken de Krakeelduinen deel uit van het NATURA 2000-netwerk. De typische duinflora en -fauna worden hierdoor internationaal beschermd.
Uiteindelijk komen we in het natuurreservaat De Westhoek. Dit 345 ha grote natuurreservaat is het oudste en grootste natuurreservaat aan onze kust, en het enige duingebied aan de Vlaamse Kust waar nagenoeg alle duinvegetaties in één ononderbroken duinlandschap vertegenwoordigd zijn.
Duinen met helmgras wisselen elkaar af met duingraslanden, vochtige duinpannes, duinstruwelen en duinbossen. De grote centrale loopduin, ook wel bekend als de Sahara van De Panne, was één van de meest uitgestrekte stuifduinen van West-Europa. Dit duinengebied was sinds de laatste eeuwwisseling meer en meer dicht gegroeid met helmgras en duindoorn, waardoor de zandverstuivingsdynamiek en het gevarieerde duinenlandschap in de Sahara verloren ging. Zandverstuiving is als het ware de motor voor een vitaal en gevarieerd duinenlandschap boordevol planten, dieren en paddenstoelen.
Natuur en Bos laat daarom het zand opnieuw stuiven in dit natuurreservaat ! In kader van het Interreg project VEDETTE (= Voor Een Duurzaam Eco-Toeristisch TErritorium) werd tussen september 2020 en maart 2021 ongeveer 7 hectare van de voormalige loopduin van het Westhoekreservaat vegetatievrij gemaakt. Een meerjarige monitoringsstudie moet nu de komende 5 jaar uitwijzen hoe succesvol dit duinherstel is, en moet aanbevelingen geven over waar eventuele aanpassingen moeten gebeuren.
We verlaten het Westhoek natuurreservaat en stappen naar het strand. Langs een oude betonnen zeedijk stappen we naast het strand terug naar De Panne. We passeren langs het imposante Leopold I monument ter nagedachtenis van de plaats waar Leopold I, de eerste koning van België, op 17 juli 1831, voor het eerst voet aan land zette in België. Iets verderop staat het standbeeld van Pier Kloeffe in de duinen. Deze visser uit De Panne ging eind 19e – begin 20e eeuw tot negen maal toe met een galette op Ijslandvaart. Deze visser is het boegbeeld van de visserij in De Panne.
Tot slot kunnen we de wandeling gezellig afsluiten in de mooie tuin van het hotel/restaurant/brasserie Het Parkhotel.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Hoe te bereiken
Met trein en tram :
- Neem de trein naar De Panne / Adinkerke
- Neem daar de kusttram tot de halte ‘De Panne kerk’
- Stippel je route uit op de routeplanner van de NMBS
Met auto :
- Neem op de E40 afrit 1 Adinkerke en rijdt langs Adinkerke richting De Panne
- Parkeer de auto nabij de kerk of op de parking Koningsplein (gratis op weekdagen vanaf oktober)
Carpoolen :
- Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Inschrijven
Wenst u in te schrijven registreer je dan onderaan via de ‘reserveringen’ of wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider :
Ann Leye – ann.leye@effenweg.be – 0472979570
Algemene informatie of eventuele opmerkingen kan je sturen naar info@effenweg.be
Reserveringen
Dit evenement is volgeboekt.