Niel: Baksteenerfgoed en natuurgebied Walenhoek (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 27/04/2023
13:30 - 16:00
Locatie
Café De Koophandel
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak, goed begaanbare wegen en smallere paden.
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : Parking Café De Koophandel, Noeveren 68, 2850 Boom. (Er zijn verschillende kleine parkings en parkeerplekken aan het vertrekpunt van de wandeling)
Begeleider : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
De geschiedenis van de Rupelstreek is onlosmakelijk verbonden met steenbakkerijen en baksteenfabrieken. Het eerste deel van de wandeling leidt ons door de straatjes van het Noeveren, de gedeeltelijk gerestaureerde site van Steenbakkerij Frateur en heel wat in verval geraakt industrieel erfgoed. We maken een doorsteek naar het natuurgebied Walenhoek. Dit waterrijk gebied ontstond uit de voormalige kleiputten. In de grote vijvers, poelen, rietkragen en struwelen huizen meer dan 160 vogelsoorten. Het bos gedeelte, begraasd door Galloway-runderen, herbergt zeldzame zwammen en mossen. Een gebied dat je met een wauw gevoel laat genieten van haar rijkdom; waar je uren op één van de talloze banken kan luisteren naar de klanken van de stilte; waar elk tijdstip van de dag zijn eigen geur heeft.
De wandeling vertrek aan de voormalige site van Steenbakkerij Verstrepen, waar BRIK Boom gevestigd is. Dit is samenwerking tussen Stichting Kempens Landschap, de gemeente Boom en de vrijwilligers van het Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen of kortweg Emabb vzw. Wie aan de vroege kant is kan al vast een kijkje nemen in het infopunt dat huist in de gerestaureerde schrijnwerkerij.
Van daaruit vertrekken we richting Niel door de straatjes en steegjes van het Noeveren. We wandelen door het Geleeg, de gedeeltelijk gerestaureerde site van Steenbakkerij Frateur. Zij maakt deel uit van het uniek baksteenerfgoed op Noeveren en werd in 1986 als monument beschermd. Deze steenbakkerij, ruim 4 ha groot, geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij in al haar aspecten. De gerestaureerde ringoven, klampovens, pannenloods en droogloodsen zijn het resultaat van veel en hard werk. Je kan de steenbakkerij binnen enkel met een gids bezoeken, maar buiten, op de site, kan je wandelen en ronddolen zoveel je maar wil. De wandeling gaat langs de mooiste plekjes. Hier en daar bewonderen we plaatselijke graffiti kunst van het betere soort.
We vervolgen onze weg en komen onderweg menig vervallen in baksteen opgetrokken erfgoedstuk tegen, een lust voor het oog, ontluikend groen tegen de dofrode kleur van oude vervallen baksteen en groenige mossen. Door het Hellegatbos gaan we richting Walenhoek, een jong natuurgebied, ontstaan op een voormalige industriële site. Verrassend hoe snel de natuur herstelt.
Walenhoek ontstond uit voormalige kleiputten, ontgonnen voor de productie van baksteen. Door de industrialisering ging deze nijverheid in de jaren ’70 teloor. Nadat de kleiontginning was gestopt, ontwikkelde zich spontaan een waardevolle brok natuur. Sinds 1978 is Walenhoek eigendom van de Vlaamse overheid en wordt het gebied gedeeltelijk door natuurpunt beheerd. Sindsdien is er een verscheidenheid aan biotopen ontstaan.
De naam Walenhoek verwijst naar de inmiddels verdwenen hoeve ‘Waelenhoef’, waar in de 16de eeuw Waalse huurlingen woonden die de Spaanse koning Philips II dienden.
“In de vijvers groeien er planten als veenwortel, schedefonteinkruid, gele plomp en kikkerbeet. Langs de oevers vind je grote lisdodde en rietbegroeiingen met plaatselijk wolfspoot, grote wederik en gele lis. Meer dan 160 vogelsoorten broeden er of zoeken er voedsel. Heel wat trekvogels vinden er een geliefkoosde overwinteringsplek. Ook amfibieën, reptielen, libellen en juffers komen hier aan hun trekken.” (website ANB)
Blauwe reiger, nachtreiger, fuut, knobbelzwaan, aalscholver, blauwborst, kuifeend, meerkoet, waterhoentje, kleine karekiet brengen een samenspel van gezang, gekwetter, gefluit, getokkel…. een lust voor het oor.
We verlaten Walenhoek langs het bossige gedeelte en door enkele smalle steegjes gaan we richting Rupeldijk, waar we nog even stilstaan bij het Miraggio Prieeltje.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook voor stappers met al een eerste ervaring. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om iets te drinken en wat na te kaarten in Café De Koophandel, Noeveren 68, 2850 Boom
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Bij het vertrekpunt van de wandeling ligt bushalte ‘Boom NIelsestraat’ die bediend wordt door bus 290 (Antwerpen – Niel – Boom) .
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Het NMBS Station Boom bevindt zich op een kleine kilometer van het vertrekpunt van de wandeling. Het station van Boom ligt op de lijn Antwerpen – Puurs.
Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.