Tweelandenroute ( 9 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 14/11/2024
13:30 - 16:00
Locatie
Parking O.L.V.Hemelvaartkerk
Categorieën
Afstand : 9 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad :Makkelijk
Vertrekpunt : Parking O.L.V.Hemelvaartkerk Klingedorp 1 9170 De Klinge
Begeleider : Gerd Peremans (0475 67 39 26) – gerd@effenweg.be
De Tweelanden wandelroute start in De Klinge, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, en verkent de grensstreek van De Klinge (B) en Clinge (NL) en haar spannende verhalen door bossen, langs Witte Bergen en rond Kriekeputten. We laten ons leiden door de grenspalen en genieten van de rust en de natuur. Niet alleen de smokkelaar, maar ook de natuurliefhebber komt hier aan zijn trekken !
Grensgebied
De grens tussen De Klinge en Clinge is een typisch voorbeeld van een kunstmatige grens: tijdens de oorlog tussen protestanten en katholieken werd hij tussen het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen getekend door de positie van de legers. Om de grens ook voor de inwoners zichtbaar te maken in het landschap werd hij aangeduid door grenspalen.
Landschap
Het landschap in de omgeving van Clinge is weinig Zeeuws.
De reden daarvan zit in de bodem. Daar is tijdens de laatste ijstijd zand afgezet en dat heeft hele andere eigenschappen dan de Zeeuwse poldergronden. Het gebied is kleinschalig met een afwisseling van akkertjes, weilanden en perceeltjes bos.
Weelkens of Kriekeputten
Ook liggen er de Weeltjes en de Kriekeputten. Zoete watertjes ooit ontstaan door een dijkdoorbraak vanuit de Kieldrechtpolder.
De legende vertelt dat Reynaert de Vos in deze omgeving zijn schat had begraven.
En deze is nog nooit teruggevonden…
De Grote en Kleine Weel vormen samen een idyllisch plaatje en een unieke plek voor fauna en flora. Het is één van de weinige plekken in Zeeuws-Vlaanderen die zoet water bevatten. Je vindt er onder andere de waternavel, de gele lis, pitrus, het moeras-vergeet-mij-nietje en de gele plomp.
Bedmarlinie – Fort Bedmar
Even voorbij de Kriekputten komen we aan een splitsing vóór een dijk, die de verdedigingsgordel voor de Spaanse troepen was. We passeren nu Fort Bedmar, waar nu nog weinig sporen van overblijven. Op luchtfoto’s zie je de stervorm van het fort nog en op de begane grond bleef ten Westen van de Fort Bedmarstraat de gracht en een deel van de omwalling bewaard.
Het Fort werd in 1595 aangelegd door de Spanjaarden. Tijdens de tachtigjarige oorlog leverden de Spanjaarden en de Nederlandse troepen strijd in de buurt van De Klinge en legden een fortengordel aan. De bekendste Spaanse Forten waren Fort De Klinge (Fort Bedmar) en Fort Spinola. Waar vroeger niemandsland was tussen Hollanders en Spanjaarden, vind je nu uitgestrekte landbouwgebieden, mooie natuurlijke vijvers en prachtig natuurschoon !
Dit zijn stille getuigen van het verleden.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Voorzie stevig wandelschoeisel, sommige delen van het parcours kunnen er drassig bij liggen.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn-out,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Bij annulatie van de reservatie de wandelbegeider verwittigen via mail, telefoon of sms/Whatsapp bericht !
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
Vlakbij de parking bevindt zich de bushalte “De Klinge Kerk”, deze wordt bediend door :
- Lijn 21 en 27 : Meerdonk – De Klinge – Sint-Niklaas-Lokeren
Voor gedetailleerde dienstregelingen, raadpleeg de routeplanner van De Lijn.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.