Van Kasteel van Horst naar Gempemolen doorheen Hageland (10 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 23/05/2024
13:30 - 17:00
Locatie
Parking Kasteel van Horst
Categorieën
Afstand : 10 km
Reliëf : heuvelend landschap
Moeilijkheidsgraad : vrij inspannende en lange wandeling, overwegend goede wandelpaden met enkele modderige passages => hoge waterdichte wandelschoenen noodzakelijk en wandelstok nuttig
Vertrekpunt : Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Sint-Pieters-Rode (Holsbeek)
Begeleider : Ann Leye – 0472979570 – ann.leye@effenweg.be
Op deze plattelandswandeling gaan we stappen langs de Hagelandse heuvels, akkers en bossen, van het Kasteel van Horst naar de Gempemolen en terug langs het Troostembergbos.
We vertrekken aan het Kasteel van Horst, het kasteel van de stripfiguur de Rode Ridder van Willy Vandersteen.
Het Kasteel van Horst : deze waterburcht ligt in de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. De Heren van Horst woonden hier al in de 13e eeuw, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Zij liet ook het wagenhuis bouwen, waar nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof gevestigd zijn. Het kasteel, met zijn grote vijver annex slotgracht, is de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen. Rondom het kasteel strekt zich een prachtig kasteeldomein uit, dat eigendom is van Agentschap voor Natuur en Bos. Het kasteel staat momenteel in de steigers voor grondige restauratiewerken. Maar het is tijdens deze werken toch te bezoeken : Horst in de steigers.
Al snel stappen we langsheen akkervelden en weilanden doorheen het Hagelandse platteland met zijn heuvels en valleien. Aan de Sint-Jozefkapel onder een eeuwenoude linde, kunnen we genieten van een prachtig zicht. Met wat geluk zien we enkele kievitten, die met hun kenmerkende roep, acrobatische baltsvluchten uitvoeren boven de akkers.
Langs de rustige veldpaden zien we oa vlas dat mooi paars bloeit. We stappen verder naar de Gempemolen, een gerestaureerde eeuwenoude watermolen nu een mooie brasserie, waar we even kunnen pauzeren.
De Gempemolen : Hendrik I, hertog van Brabant, schonk in 1229 een lap grond met een watermolen te Gempe aan het Klooster van Gembe. Het klooster kreeg eveneens rechten op de grote Gempevijver, die water leverde om de molen aan te drijven tijdens droge zomers. In het begin van de 17e eeuw kreeg het klooster de toelating om de Molenbeek over meer dan 600 meter te verplaatsen om het verval aan de molen te vergroten. Het klooster heeft de molen lange tijd verpacht aan een maalder. Bij de afschaffing van het klooster door de Franse Revolutie kwam de molen definitief in privéhanden. Hij werd vrijwel altijd als graanmolen gebruikt tot omstreeks 1950. Sinds 1944 is de molen geklasseerd als monument. In de loop der jaren werd de molen verwaarloosd en hij raakte vervallen. In 1991werd de molen aangekocht door Brouwerij Haacht. Het molenhuis werd gerenoveerd en omgevormd tot een brasserie. Er werd een volledig nieuw eikenrad gebouwd, het sluiswerk en de molengoot werden vervangen. De water molen werd naar alle waarschijnlijkheid hier ingeplant omwille van de samenvloeiing van 3 beken: de Molenbeek, de Sassenbeek en de Kraaiwinkelbeek. Bovendien was (en is) het moerassig gebied dat zich leende om spaarvijvers aan te leggen, en lag het in een vallei met voldoende verval om een bovenslagrad te kunnen installeren. De vallei is een drassig, mooi wandelgebied dat aansluit bij het voor wandelaars vrij toegankelijke Troostembergbos. De uitgestrekte Gempevijver lokt vele soorten watervogels aan.
Na een korte rustpauze wandelen we doorheen het Troostembergbos, een prachtig klein wandelbos van 56ha, waarin enkele mooie beukendreven werden aangelegd. De naam Troostembergbos verwijst naar de adellijke familie de Troostembergh, die tot 1981 eigenaar waren van het bos. Daarna kwam het gebied in eigendom van de Vlaamse overheid.
Doorheen de bomen zien we het Kasteel van Cleerbeek, dat al meer dan 250 jaar bewoond wordt door de familie de Troostembergh. Het neoclassistisch kasteel wordt omgeven door een park met molenvijver, en werd ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw, door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart, en daarna door zijn oudste zoon Maximilien (1861-1925). Nu wordt het bewoond door Amaury de Troostembergh en zijn vrouw Sophie. Zie HLN artikel : Parels in het Hageland – Kasteel van Cleerbeek.
Vervolgens stappen we terug doorheen het Hagelandse platteland naar het Kasteel van Horst, waar we de wandeling eindigen, en in het Wagenhuis het lokale Horstbier kunnen proeven.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Hoe te bereiken
Met de trein en bus
- Neem de trein naar Leuven
- Stippel je route uit op de routeplanner van de NMBS
- Neem in Leuven De Lijn bus 310 Leuven-Aarschot en stap af aan bushalte Sint-Pieters-Rode Horst (+/- 1bus/uur) op 850m/10min van Kasteel van Horst
- Stippel je route uit op routeplanner van de De Lijn.
Met de auto
- Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) ligt op 13km ten noordoosten van Leuven
- Neem op E314 afrit 22-Aarschot (en niet afrit 21-Holsbeek wegens wegenwerken), en volg vervolgens de N223 tot Luttelkolen tot aan Kasteel van Horst
- Er is een ruime parkeerplaats aan het kasteel en het Wagenhuis
Carpoolen
- Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Inschrijven
Wenst u in te schrijven registreer je dan onderaan via de ‘reserveringen’ of wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider :
Ann Leye – ann.leye@effenweg.be – 0472979570
Bij annulatie van de reservatie de wandelbegeider verwittigen via mail, telefoon of sms/messenger/Whatsapp bericht !
Algemene informatie of eventuele opmerkingen kan je sturen naar info@effenweg.be
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.