Vossem langs voer, oude trambedding, glooiende velden en holle wegen (10 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 13/04/2023
14:00 - 17:00
Locatie
Pastorieplein, Dorpstraat, Vossem
Categorieën
Afstand : 10 km
Reliëf : meestal vlak, soms hellingen, heuvellandschap
Moeilijkheidsgraad : vrij inspannende en lange wandeling, enkele hellingen
Vertrekpunt : Parking op Pastorieplein, Dorpstraat in Vossem (tegenover Gemeentelijke Basisschool Vossem, Dorpstraat 38/42, 3080 Vossem)
Begeleider : Ann Leye – ann.leye@effenweg.be – 0472979570
Op deze plattelandswandeling gaan we wandelen langs een mooi beekpad, een oude trambedding, glooiende velden en typische holle wegen van het Dijleland in Vlaams-Brabant. Deze wandeling garandeert veel afwisselende natuur, mooie weidse vergezichten, panoramische landschappen en rustige wandelpaden. Een stevige maar rustgevende wandeling in het mooie heuvelachtige Vlaams-Brabant.
We starten de wandeling aan de parking op het Pastorieplein in de Dorpstraat in Vossem, en komen al snel aan de Voer. De Voer is een beek die ontspringt aan de rand van het Kapucijnenbos in Tervuren, en in Leuven uitmondt in de Dijle.
Langs de Voer ligt het Twaalf Apostelenbos, een klein natuurgebied van 5,5 ha. Het dankt zijn naam aan het Brusselse Godshuis de Twaalf Apostelen, een instelling voor armenzorg dat instond voor het levensonderhoud van 13 oude mannen. Het Hof van Twaalf Apostelen in Vossem zorgde voor de inkomsten van dit godshuis. De ligging van het gebied bepaalt ook zijn uitzicht. Langs beide valleiflanken borrelt kwelwater op en dat baant zich een weg naar de Voer. De altijd natte omgeving zorgt ervoor dat tussen de zwarte els en de wilgen poeltjes en zeggeveldjes ontstaan. Het reservaat herbergt dan ook enkele typische plantensoorten zoals zwarte bes, bitterzoet gelderse roos, moerasspirea en echte koekoeksbloem.
We verlaten de Voer en begeven ons naar de Kouterweg waar een prachtig heuvelachtig landschap zich voor ons uitstrekt.
Vervolgens brengt een kort stukje asfaltweg ons naar de Tramrelle. Dit wandelpad loopt in de oude trambedding van de Zwette Jean. Deze stoomtram reed vanaf 1905 door het Dijleland van Vossem tot Tienen voor het transport van mensen en goederen (voornamelijk suikerbieten). Later in de jaren 20 werd de stoomlocomotief vervangen door een diesellocomotief. In 1957 werd de tramlijn afgeschaft en de sporen afgebroken. Omdat de tram grote zwarte roetwolken uitstootte, noemde men hem Zwarte Jean of – in het dialect – Zwette Jean.
Langs het wandelpad zijn we omgeven door mooie glooiende akkers en velden en passeren we langs de hoeves Raffelberg en Tersaert. In kringen van paardenkenners zijn de Brabantse trekpaarden van de Tersaerthoeve en de familie Moreels beroemd geworden als ‘Tersaetpaarden’ (zonder ‘r’ vanwege een vroegere slordigheid van de maker van de Ferrariskaart van 1777). In bijna alle weiden staan van die mooie stoere Brabantse trekpaarden. Fokkerij of stal Tersaet wordt in 1895 opgericht door pachter Auguste Dewulf die zich vanaf het begin toelegt op de kweek van Belgische trekpaarden van topklasse. De hoeve is ook gekend om zijn bijdragen tot een eigentijdse duurzame landbouw.
We wandelen verder langs de rand van enkele kleine bossen, en dalen vervolgens af naar een holle weg. Dit is één van de vele holle wegen typerend voor het heuvelachtige Dijleland met zijn leembodem. Naast een cultuurhistorische waarde hebben deze holle wegen ook een belangrijke natuurwaarde.
Uiteindelijk komen we terug aan de Voer. We wandelen op een mooi wandelpad langs de Voer terug naar Vossem.
In Vossem kunnen we de wandeling gezellig afsluiten in het dorpscafé In den Congé waar de tijd precies is blijven stilstaan en de dranken nog steeds heel voordelig geprijsd zijn.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Hoe te bereiken
Met de trein en bus
- Neem de trein naar Leuven – Stippel je route uit op de routeplanner van de NMBS
- Neem in Leuven De Lijn bus 316 (Leuven – Kraainem) of 616 (Leuven – Zaventem) en stap af aan bushalte Vossem Pastorieplein – Stippel je route uit op routeplanner van de De Lijn.
Met de auto
- Op Ring rond Brussel neem afrit Tervuren
- Volg N3 (Leuvensteenweg van Tervuren naar Leuven) tot kruispunt met Stationstraat daar rechtsaf tot centrum van Vossem
- Parkeer op parking aan Dorpstraat in Vossem (tegenover Gemeentelijke Basisschool Vossem)
Carpoolen
- Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Inschrijven
Wenst u in te schrijven registreer je dan onderaan via de ‘reserveringen’ of wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider :
Ann Leye – ann.leye@effenweg.be – 0472979570
Algemene informatie of eventuele opmerkingen kan je sturen naar info@effenweg.be
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.