Wandeling door het Stropersbos (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 11/04/2024
10:00 - 12:30
Locatie
The Lakehouse
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk, voor meer ervaren wandelaars
Vertrekpunt : De Stropersstraat 71, 9190 Stekene
Begeleidster : Gerd Peremans (0475 67 39 26) – gerd@effenweg.be
De landsgrens vormt de scheiding tussen twee waardevolle natuurgebieden: het Stropersbos, strekt zich uit langs de Belgische kant van de grens, op het grondgebied van de gemeenten Stekene en Sint-Gillis-Waas, de Clingse bossen aan de Nederlandse zijde. Samen met de aanpalende groengebieden vormt het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurgebieden in Oost-Vlaanderen (300 ha). Ideaal terrein om een rasechte boswandeling te maken ! Honden zijn niet toegelaten op deze wandeling.
Het is een niet te missen natuurparel met zijn statige dreven, waardevolle elzenbroekbossen, open plekken met heide en zijn grote grazers! Door het gebied loopt de Bedmarlinie, die tijdens de Erfenisoorlog (1703) een belangrijke verdedigingswal vormde tegen onze noorderburen. Tijdens de twee wereldoorlogen was het bos erg geliefd bij stropers en smokkelaars die goederen uit Nederland over de grens brachten. Toch dankt het bos zijn naam niet aan deze smokkelpraktijken, maar wel aan de naam van de familie die lang eigenaar van het gebied was, familie De Stroper.
We vertrekken vanaf de parking van de Oude Statie in Sint-Gillis-Waas en wandelen via het Wateterwingebied van Evides naar het Stropersbos. Onderweg lopen we via verschillende wandelsluizen door enkele begrazingsgebieden. Honden zijn hier niet toegelaten, om de grote grazers niet te doen opschrikken. Terwijl we het Stropersbos verkennen kunnen we genieten van een gevarieerd landschap. De natte gedeelten van het natuurgebied vormen de ideale biotoop voor de zwarte els en waterviolier. Op diverse plaatsen in het bos werden open vlaktes gecreëerd door naaldbos te kappen. Op die manier krijgen de in de bodem aanwezige zaden van heideplanten opnieuw ruimte om te bloeien. ’s Zomers grazen hier schapen zodat de jonge heide niet opnieuw wordt bebost. Deze jonge heide, met her en der bosjes en kreupelhout, wist meteen enkele nieuwe gasten te strikken. Zo is de boomleeuwerik weer van de partij en op zwoele zomeravonden hoor je de veldkrekel vrolijk zuiders tjirpen. In het zuidelijke gedeelte van het bos kan de wandelaar Gallowayrunderen of Konikpaarden tegen het lijf lopen. Deze grote grazers zorgen voor een lappendeken van grasland, bosjes en struikgewas. Tenslotte zijn er ook nog zones droog tot vochtig gemengd bos met grove den, zomereik, es en berk waar eekhoorntjes en haviken zich thuis voelen.
We volgen grotendeels het Veldkrekelpad. De wandeling verloopt bijna uitsluitend over onverharde paden, voorzie dus stevig (waterdicht) wandelschoeisel. Er wordt op een rustig tempo gewandeld, doch niet geslenterd.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die het even wat moeilijker hebben (burn out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Gerd Peremans gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Bij annulatie van de reservatie de wandelbegeider verwittigen via mail, telefoon of sms/Whatsapp bericht ! Niet op info@effenweg.be !!!
Openbaar vervoer
Bushalte “Kemzeke – De Wal” ligt vlakbij de plaats van vertrek. Deze is te bereiken met lijn :
- lijn 42 St-Niklaas – Hulst
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde uurregelingen.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.