Wandeling doorheel het Schupleer en Vuilvoort (7,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 29/10/2021
13:30 - 16:00
Locatie
Kinderboerderij De Lentehei
Categorieën
Afstand : 7,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Voor beginnende wandelaars, de meer ervaren stappers zullen er ook van genieten.
Vertrekpunt : Kinderboerderij Lentehei, Lenteheide 10 te 2200 Herentals (gelieve GPS af te stellen op Ruïne van de Priorij OLV ten Troon en nog 0,5 km verder rechtdoor te rijden op de Troon, dit omwille van de traktorsluis die de toegang tot de parking blokkeert als u van Herentals komt)
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Natte hooilanden en broekbossen lopen er over in de zanderige bossen, duinen en vennen van de Kempense heuvelrug. In het hart van dit beschermd landschap ligt het Schupleer en Vuilvoort. Een waterrijk gebied doorkruist door de Kleine Nete waarlangs het steeds aangenaam wandelen is. In de lente en zomer een paradijs voor vlinders en libellen; in de herfst spotten we er paddenstoelen. Wie wil kan achteraf nog 0,5 km verder wandelen tot de prachtige ruïne van de Priorij Onze Lieve Vrouw ten Troon, één van de krachtigste plekken in Vlaanderen. Wie die km extra niet ziet zitten kan stoppen na 6,5 km.
De afwisseling van landschappen en biotopen zorgt voor een gevarieerd dieren- en plantenleven. Waterdrieblad, veenpluis, moerasviooltje, wateraardbei, dotterbloem en de zeldzame slangenwortel komen in de natte biotopen voor. Rond de vennen vinden we dan weer zonnedauw en orchideeën. Hier draait in de lente de boompieper zijn muzikale kringetjes. Kleine karekiet, bosrietzanger, roodborsttapuit, kievit, spotvogel, torenvalk zijn enkel typische broedvogels in de valleien. In het winterhalfjaar pleisteren grote zilverreiger en watersnip. Haas en ree zijn algemeen voorkomende zoogdieren, en ’s nachts jagen hier ook bunzing, hermelijn en vos. De beken en rivieren in het gebied behoren tot de visrijkste waterlopen van Vlaanderen. De ijsvogel profiteert daarvan en is vaste broedvogel. Bevers hebben zich ondertussen over het ganse gebied gevestigd. We kijken ernaar uit om hier in de toekomst ook de otter opnieuw te mogen verwelkomen. – website natuurpunt
De wandeling vertrekt aan Kinderboerderij Lentehei. Van daar volgen we de meanderende Kleine Nete. We verlaten regelmatig de oever en begeven ons wat dieper de bossen in. Ter hoogte van het Netepark steken we de Kleine Nete over en langs een rustige verharde weg gaan we richting Vuilvoort.
Al op de Ferrariskaart uit de achttiende eeuw is de Vuilvoort een lappendeken van hooilandjes en moerassige stukken. Nu is het nog steeds een nat wei- en hooilandcomplex met verschillende houtkanten. Enkele populierenaanplantingen ontbreken natuurlijk niet.
Dwars door het gebied loopt de Vuilvoortloop, een gracht die gevoed wordt door regenwater en kwelwater van de Kleine Nete. De zuidgrens van het gebied wordt gevormd door het traject van het vroegere Kempisch Kanaal. Dit kanaal werd gedempt in 1940 na de aanleg van het Albertkanaal in 1933 en heeft daaraan zijn volksnaam Gedempte Vaart overgehouden.
Vuilvoort betekent ‘een ondiepe modderige doorwaadbare plaats in een rivier’. Deze naam komt al terug in de zestiende eeuw. Vroeger liep het gebied elke winter onder water. Maar sinds de rechttrekking en de uitdieping van de Kleine Nete rond 1835 en het verhogen van de dijken gebeurt dit enkel nog zeer plaatselijk bij uitzonderlijk hoge waterstand.
Ruigtes zorgen ervoor dat nachtegaal en bosrietzanger zich hier nog thuis voelen. In een aantal weilanden komt de pinksterbloem nog massaal voor samen met het onafscheidelijke oranjetipje. – website natuurpunt
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in het café van Kinderboerderij Lentehei, Lenteheide 10, 2200 Herentals
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Inschrijven
Wenst u of wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Gelieve vooraf in te schrijven per e-mail aan michele@effenweg.be onder vermelding van: Naam en datum wandeling, Naam, Voornaam, aantal personen, e-mailadres en telefoon/GSM nummer. De plaatsen zijn beperkt.
Openbaar vervoer.
Het vertrekpunt van de wandeling is niet met het openbaar vervoer te bereiken. Wie wil opgehaald worden aan het station van Herentals kan contact opnemen met de begeleidster.