Wandeling doorheen de Kalmthoutse Heide – Stappersven (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 22/09/2022
13:30 - 16:00
Locatie
Parking Zuid Grenspark Kalmthoutse Heide
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak, goed begaanbare wegen en paden.
Moeilijkheidsgraad : Voor beginnende wandelaars, de meer ervaren stappers zullen er ook van genieten.
Vertrekpunt : Parking Zuid van het Grenspark Kalmthoutse Heide, Verbindingsstraat ten einde van het voor auto’s toegankelijke stuk, 2920 Kalmthout.
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) –michele@effenweg.be
We wandelen doorheen een minder populair, maar daarom niet minder mooi stuk van de Kalmthoutse Heide, langs goed begaanbare, brede paden zonder mul zand. We gaan door de bossen langs het Stappersven en ontdekken het mooie, nieuwe uitzichtplatform “Kleine Stapper”. Verder loopt de wandeling door heidegebied en door de weidse landschappen van het stiltegebied aan de Drieling vennen.
Het eerste deel van de wandeling gaat voornamelijk door sparrenbos en gemengd loofbos. De wandeling loopt verder langs het mooie Stappersven met het recent aangelegde uitkijkplatform “Kleine Stapper”. Geleidelijk aan maakt het jonge bos plaats voor een meer heideachtig landschap, met grassen en struikheide die begin augustus paars kleurt.
Het Stappersven biedt prachtige vergezichten. Het bestaat uit open en halfopen landschappen, met heidevennen die omarmd zijn door een uitgestrekt bosgebied. Stuifduinen, droge en vochtige heide, ontveende moerassen en structuurrijke eiken-berkenbossen zijn heel waardevolle landschappen van het gebied. Daarnaast vind je er bossen van grove den en vergraste ruigtes met pijpenstrootje. Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van Vlaanderen.
Je kan rond het Stappersven wandelen. Hier en daar staat een bankje langs het water, om te genieten van een prachtig zicht op de watervogels. De wandeling gaat ook door bos, duin en heide. In de zomer kom je vast de schapen tegen, die grazen langs het pad.
In 2020 openden we een nieuwe uitkijktoren aan het Stappersven. Vanop de toren heb je een prachtig uitzicht op het natuurgebied. Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van Vlaanderen. Het gebied er rond bestaat uit stuifduinen, droge en vochtige heide, moerassen en eiken-berkenbossen. De 11 meter hoge toren telt vier verdiepingen en op elke verdieping kan je een blik werpen in elke windrichting.
Als je het bosbespad volgt, loop je door historisch aangeplante eikendreven. Je wandelt in de schaduw over verboste duinen en langs enkele herstelde open plekken. Je hoort er gegarandeerd spechten trommelen.
De mens heeft in het Stappersven een open landschap gecreëerd en de heidevegetatie bevorderd. Door veen uit te graven, ontstonden grote vennen. Schapen houden de gebieden vrij van bomen en stimuleren de heide.
De voedselarme vennen en laagtes worden in de lente gekenmerkt door witte veenpluis. De plekken zijn een paradijs voor libellen en juffers, waaronder de gevlekte witsnuitlibel en de maanwaterjuffer. Ook de heikikker en de vinpootsalamander zijn er thuis. Het Stappersven zelf is een belangrijke overwinterplaats voor grauwe ganzen, kolganzen, eenden en kleine zwanen. ’s Zomers is het gezellig druk met grote groepen eenden en kokmeeuwen. Ook de geoorde fuut en de brilduiker brengen er de zomer door.
Struikheide, dopheide en pijpenstro spelen de hoofdrol in de heidevegetatie, maar ook beenbreek, klokjesgentiaan en zonnedauw duiken op in de vochtige zones. Daar vinden vlinders als, het heideblauwtje en het bont dikkopje, hun waardplanten. Het Stappersven is de enige plek in Vlaanderen waar de gladde slang en de adder samen voorkomen.
In het losse, stuivende zand van de duinen wonen zandloopkevers en graaft de larve van de mierenleeuw zijn valkuil. Buntgras, zandzegge en heidespurrie vormen de weinige planten die er overleven. Ook de rugstreeppad is hier thuis.
In het bos vind je nog de rode bosbes en de jeneverbes. Ze groeien in de kruidlaag, met blauwe bosbes, onder eiken, berken en dennen. Boomleeuwerik en nachtzwaluw broeden in de randen, terwijl de zwarte specht in de dikste boomstammen timmert. De boommarter durft wel eens diens nestholtes in te pikken. – website Natuurpunt.
We verlaten het gebied rond het Stappersven en langs de Verbindingsstraat komen we aan het Stiltegebied van de Kalmthoutse Heide. Tot hier kunnen honden aangelijnd mee. Verder, in het stiltegebied zijn ze niet meer toegelaten. Als je wil deelnemen met trouwe viervoeter is een mogelijkheid om links te nemen op de Verbindingsstraat en zo terug naar de parking te lopen.
In het volgende stuk van de wandeling verrast de immense weidsheid van het landschap. We wandelen langs de Drieling Vennen en het bomenkerkhof.
“Vennen kunnen ontstaan wanneer regenwater blijft staan op een ondoordringbare laag in door de wind uitgeblazen duinpannen, waar zand of veen werd gewonnen of in bomkraters. Alle vennen in het Grenspark worden uitsluitend gevoed door regenwater, want door de hoge ligging ten opzichte van de omgeving, stroomt er geen water het gebied in.
Het water in de vennen is voedselarm en zuur. Dat heeft uiteraard grote gevolgen voor planten en dieren: enkel specialisten kunnen hierin leven.
Vennen zijn voedselarme biotopen, en dus een zeldzaamheid in een erg geïndustrialiseerde regio, waar eveneens aan intensieve landbouw wordt gedaan. In het Grenspark wordt er hard gewerkt om te trachten het eigen karakter van de vennen te bewaren. En dat is geen eenvoudige klus, want er zijn uitdagingen waaraan het hoofd moet geboden worden.” – website desmids.
We wandelen nog een kort stukje langs de geasfalteerde Verbindingsstraat.Wie wil kan van op de uitzichttoren “De Stapper” genieten van een prachtig zicht over het Stappersven.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de wandelaar zonder enige wandelervaring, maar ook stappers met al een eerste ervaring zullen dit prachtig gebied zeker smaken. In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Honden zijn aangelijnd welkom op het eerste deel van de wandeling, zo’n 5 km. Zie bovenstaande tekst voor meer info.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Bistrot Den Druivelaer, Noordeind 51, 2920 Kalmthout
De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Het beginpunt van de wandeling is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Het dichtstbijzijnde NMBS station is het station van Kalmthout op 2,5 km van het beginpunt van de wandeling. Wie daar wil opgehaald worden kan contact opnemen met de begeleidster.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.