Wandeling doorheen de Kesselse Heide & de Kleine Netevallei (10 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 18/06/2023
13:30 - 17:00
Locatie
Parking station Kessel
Categorieën
Afstand : 10 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk, voor ervaren stappers
Vertrekpunt : Parking station Kessel, Stationssteenweg 278, 2560 Nijlen
Begeleidster : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
Een magisch stukje natuur… Zo wordt de Kesselse Heide wel eens genoemd. Op deze wandeling nemen we jullie mee door dit Kempens landschap met nog heel wat bossen, heide, beemden en beekvalleien. Onderweg stappen we ook door de Kleine Netevallei. Langs de slingerende, oerkempense rivier wandelen we door en langs heel wat natuurparels, waaronder natuurgebied ‘De Steenbeemden’. Een top-natuurwandeling door een magisch landschap!
Wie Fort Kessel en de omgeving bekijkt merkt vooral de hoge eiken en wilgen op, maar ook de talrijke struiken van braam, sleedoorn en vlier. In de gracht groeien gele plomp en witte waterlelie en zwemmen waterhoen en fuut. Op het fort zelf zie je wel eens een konijn, een gans of een fazant. Ook vleermuizen zijn vaste bewoners.
Het ontstaan van het landschap van de Kesselse Heide gaat terug tot de laatste ijstijd, toen over de Kempen noorderwinden waaiden die een dikke laag zand hebben afgezet. Plaatselijk leverde dat grillige duinen, waarvan je in dit groendomein restanten terugvindt. Doordat de gronden hier droger waren dan in de vallei van de Kleine Nete ontstonden er gemengde eikenbossen. Tot voor de Eerste Wereldoorlog wisselden perioden van ontbossing en herbebossing zich af. Toen de fortengordel werd gebouwd werd al het bos gekapt, het zicht mocht niet belemmerd worden. Eén den bleef staan, “den betboom”, die deed dienst als richtpunt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de heide, die ondertussen weer bebost was, opnieuw gekapt. Alleen “den betboom” werd nogmaals gespaard… Tot ook die in een winternacht in 1943 verdween, brandstof was nu éénmaal schaars. Na de oorlogen werd het gebied opnieuw bebost. In 1976 werd de Kesselse Heide natuurgebied, twee jaar later werd het gekocht door de provincie Antwerpen : het provinciaal groendomein Kesselse Heide was geboren.
Langs de Kleine Nete liggen een heel aantal natuurparels, waaronder de Steenbeemden. De vroegere vloeibeemden herbergen zeldzame dieren en planten van waterrijke gebieden. In het deelgebied ‘t Zomerklokje groeit de plant met dezelfde naam, die wat gelijkt op een sneeuwklokje en erg zeldzaam is. De Netevallei is een thuis voor watervogels, zoals wintertaling en blauwe reiger. Je vindt er ook planten die graag groeien op heel natte plaatsen langs kleine rivieren, zoals bijvoorbeeld moesdistel en lange ereprijs. Door de kanalisering van de vallei in de vorige eeuw werd de verbinding tussen de rivier en de hooilanden verbroken, waardoor veel planten moeilijk konden overleven. Natuurpunt probeert door aankoop en beheer de rijke biodiversiteit van vroeger te herstellen. In de Steenbeemden grazen Gallowayrunderen, die door hun graasgedrag het landschap open houden.
We vertrekken op de parking van het Station van kessel, richting fort, en wandelen rond de fortgracht. Daarna stappen we langs kleine bospaadjes richting Kesselse Heide. Hier wandelen we langs uitgestrekte, open heidelandschappen die afgewisseld worden met bossen. Aan de andere kant verlaten we het natuurgebied richting Kleine Nete. Het prachtig gelegen terras van De Beemden ligt uitnodigend op ons te wachten… Fris en uitgerust wandelen we daarna verder langs de (verharde) dijk van De Kleine Nete, die meanderend zijn weg zoekt in het landschap. Een eindje verder dalen we af naar een waterrijk stukje natuur naast de Netedijk. We kruisen de grote baan en wandelen langs kleine, modderige paadjes door de Steenbeemden, een prachtig natuurgebied en paradijs voor de vogelliefhebber.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die het even wat moeilijker hebben (burn out, depressie,…) . Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
Trein
Het station Kessel is te bereiken via de trein Antwerpen – Lier.
Bus
Vlakbij het station heb je de bushalte “Kessel Station”, deze wordt bediend door :
- Lijn 154 : Lisp – Kloosterheide/markt – Kessel station
- Belbus 943 : Nijlen – Herenthout
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.