Beerse: Wandeling doorheen Duivelskuil en de bloeiende Eksterheide. (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 17/08/2023
13:30 - 16:30
Locatie
Parking Duivelskuil
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Voor de (beginnende) stapper met al enige ervaring.
Vertrekpunt : Parking Duivelskuil, Klamphovenstraat kruispunt Oostmalseweg, Beerse
Uur van afspraak: 13u30
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
In dit prachtige natuurgebied, gelegen tussen Rijkevorsel en Beerse, lag ooit een oud vliegveld. Het werd volledig teruggegeven aan de natuur. De voormalige landingsbaan werd omgetoverd tot een open terrein te midden van het bos. Schapen, gallowayrunderen en konikpaarden houden de jonge oprukkende boompjes onder controle en begrazen het gebied. Doorheen de natte graslanden werden knuppelpaden aangelegd en vanuit maar liefst 3 kijkhutten kan je vogels, reeën en andere dieren bewonderen. Maar wat dit gebied uniek maakt is de aanwezigheid van talrijke libellen, waaronder zeldzame en fraaie soorten. Deze prachtige afwisselende wandeling neemt je mee door bossen, langs vennen en door de bloeiende heide.
We vertrekken van de parking gelegen aan de Duivelskuil. We gaan richting de Eksterheide, een uitgestrekt natuurgebied van 170 hectare aan de rand van de gemeente Beerse. Naast een grote hoeveelheid dennen, vind je er eiken- berkenbossen, vennen, heischrale graslanden en natte en droge heide. De havik, de boomleeuwerik, en vooral de zwarte specht huizen er.
Al snel verlaten we de bossen en komen in een meer open landschap. Op het plan aan de infoborden zien we duidelijk de contouren van de oude landigsbaan, die midden in het gebied vorm geeft aan een enorme open vlakte. Hier vinden heideplanten hun weg tussen het pijpenstrootje. We gaan noordelijk richting kanaal Dessel-Schoten en via een ommetje bereiken we de eerste kijkhut die uitziet op een groot ven. We volgen het Hoge Bergenpad in westelijke richting. Een bazaltweg voert ons naar het midden van het gebied. We verlaten het uitgestippelde tracé en gaan rechtdoor over een fraai aangelegd knuppelpad. De talrijke rustbanken onderweg nodigen uit om even een pauze in te lassen.
We bochten links. Iets verder komen we nog een kijkhut tegen. Van hieruit hebben we een mooi zicht over het open gebied. Bij valavond kan je er hertjes spotten. Door de bossen en langs een tweede knuppelpad gaan we terug richting Duivelskuil.
In het 16 ha grote natuurgebied de Duivelskuil vind je naast droge en natte heide ook enkele mooie vennen en een stukje gagelmoeras, een vochtig elzen-berkenbos en een droog eiken-berkenbos. In de heide groeit de kleine zonnedauw, moeraswolfsklauw en duivelsnaaigaren, die op jonge struikheide parasiteert. De vennen zijn bijzonder rijk aan libellen, waaronder karakteristieke soorten als venwitsnuitlibel, koraaljuffer en venglazenmaker. In de lente en de zomer hoor je het alles overheersende gekwaak van de poelkikker.
Het natuurgebied dankt zijn naam aan de oude kleiput die tegen de Klampovenstraat ligt: de Duivelskuil. Hier stond vroeger een klampoven, waar ze bakstenen in maakten. Laagjes voorgevormde bakstenen wisselden af met laagjes steenkool. Volgens een lokale legende zou op de bodem van de kleiput een gouden horloge liggen, in werkelijkheid vind je er enkel oude (mislukte) klampstenen. – website Natuur en Bos
De Duivelskuil is een vrij nat gebied en waterdicht schoeisel is hier in natte periodes zeker aan te raden. We wandelen langs kleine bospaden, langs vennen en waterpartijen. Veel te snel komen we aan het eind van de wandeling.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook de meer ervaren stapper zal er zeker van genieten. Voorzie stevig (waterdicht) wandelschoeisel, de paden kunnen modderig zijn !
Honden zijn alleen toegelaten van 16 november tot 14 maart, op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Café-Restaurant Den Anker, Gasthuisstraat 1, 2340 Beerse
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wens je in te schrijven of wens je meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster:
Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Op 1,2 km van het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Vlimmeren Engstraat”, deze wordt bediend door de lijn:
- snelbus 410: Antwerpen – Wijnegem – Malle – Beerse – Turnhout.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan het milieu.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.