Wandeling in Molenbeekvallei en Silsombos (9,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 08/06/2023
13:30 - 17:00
Locatie
Sint-Pieterskerk Kwerps
Categorieën
Afstand : 9,5 km
Reliëf : Vrij vlak, soms lichte hellingen
Moeilijkheidsgraad : langere afstand, veldwegen en bospaden, geen moeilijkheden Kledij : lange broek en shirt met lange mouwen aangeraden vanwege insecten en soms dichtgegroeide wandelpaden
Vertrekpunt : Sint-Pieterskerk in Kwerps (Kortenberg)
Begeleider : Ann Leye – 0472979570 – ann.leye@effenweg.be
Op deze wandeling gaan we wandelen in de Molenbeekvallei en het Silsombos. Beide maken deel uit van de Groene Vallei : een groot en divers gebied met moerassen, bossen, graslanden, akkers en weidse vergezichten. Het gebied omvat een tiental natuurgebieden, uitgestrekte landschappen en waardevol historisch erfgoed, gelegen tussen Kortenberg, Kampenhout, Steenokkerzeel en Herent.
We starten de wandeling aan de Sint-Pieterskerk in Kwerps (Kortenberg), en stappen langs de Streek GR Dijleland doorheen velden en akkers naar de Molenbeekvallei. Dit mooie natuurgebied bestaat uit broekbossen (zijn permanent natte en af en toe plaatselijk overstroomde bossen – ‘Broek’ betekent laag gelegen moerassig land – elzen en berken vormen hier de boomlaag), moerassen, vijvers, rietland en schrale kruidenrijke graslanden langs de Molenbeek.
We wandelen bijna constant langs de Molenbeek. Deze volgt gedeeltelijk haar natuurlijke loop en gedeeltelijk een door mensenhanden rechtgetrokken loop in functie van de watermolens die erop gebouwd zijn. Ook de leibeken in de komgronden (laaggelegen gronden die uit zware rivierklei bestaan) werden door de mens gegraven om het kwelwater af te voeren. Men kan hier nog het oude rabattensysteem herkennen: parallelle grachtjes op geringe afstand van elkaar die voor de afwatering zorgden. Een deel van het gebied was vroeger hooiweide en een ander deel hakhoutbos. In het oostelijke deel werd vroeger turf gewonnen. Veertig jaar geleden was hier veel meer open water te bespeuren. Vandaag kan je er nog steeds de zeldzame moerasvaren en de delicate pluimzegge bewonderen. In het voorjaar schitteren de mooie graslanden met dotterbloem, echte koekoeksbloemen, en bosorchissen. In de herfst zijn er dan weer zeldzame paddenstoelen te zien.
We verlaten de Molenbeekvallei aan de Heersemmolen, één van drie overgebleven watermolens aan de Molenbeek. In 1986 werd de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. Het mechanisme van de molen is nog vrijwel intact. In juli 1993 werden de watermolen en het hoevecomplex erkend als beschermd monument. De gebouwen samen met hun omgeving zijn beschermd dorpsgezicht.
Tussen velden wandelen we langs een rustige weg naar het Silsombos. Aan de rand van het bos, onopvallend en wat verscholen tussen enkele weilanden en het Silsombos ligt de Stenen Goot, een overblijfsel uit vroegere tijden. De Stenen Goot is een aquaduct dat het water van de Molenbeek over dat van haar zusterloop, de Weesbeek, vervoert. Ze zorgde ervoor dat het water van de Molenbeek, nadat het de Heersemmolen in Veltem-Beisem (Herent) had gevoed, kon vervoerd worden naar de watermolen van Ter Balkt (Kampenhout).
Het Silsombos met zijn moerassen, loofbossen en graslanden straalt een mysterieus gevoel uit. Het gebied is ook een plek waar volkslegenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld middenin het bos, is de spil waar tal van legendes rond draaien. Dit standbeeld zou verwijzen naar een vrouw, die zich, nadat ze afgewezen is door een soldaat, van verdriet in de beek ernaast stort en verdrinkt. Haar geest zwerft daar nog steeds rond en lokt argeloze reizigers het water van de beek in.
De kroonjuwelen van het Silsombos zijn ongetwijfeld de 9 orchideeënsoorten die er bloeien. Zo bijzonder en uniek de drassige graslanden zijn, zo indrukwekkend zijn ook de broekbossen (permanent natte en af en toe plaatselijk overstroomde bossen). Vroeg in het voorjaar kan je er biodiverse schatten bewonderen. Eenbes, speenkruid, bosanemoon en slanke sleutelbloem kondigen elk jaar het begin een nieuwe lente aan. Vanaf mei tot ver in de zomer zijn de graslanden in het Silsombos heuse pareltjes. Echte koekoeksbloem, margriet, knolsteenbreek, vergeet-me-nietje en ratelaar vormen een bont boeket. Maar het zijn vooral de duizenden orchideeën die de show stelen. Naast massa’s bosorchissen vind je hier ook de bijenorchis. Midden juni zijn de orchideeën op het hoogtepunt van hun bloei. In de zomer verwijzen de reuzenpaardenstaarten, die tot twee meter hoog worden, naar een prehistorisch verleden. Een orkest van houtsnippen, sprinkhaanzangers, zanglijsters en blauwborsten maken de kleurrijke natuurervaring compleet.
De landende of opstijgende vliegtuigen van Brussels Airport moet je er soms wel bij nemen … of je kan even aan planespotting doen.
In het bos vervoegen we opnieuw de Streek GR Dijleland die ons langs het Bezoekerscentrum Groene Vallei en Bar Bruis brengt. We kunnen hier even pauzeren voor een bezoek en drankje, of nog de resterende 1,5km afleggen tot aan de kerk van Kwerps en Café ’t Onzent waar we de wandeling gezellig kunnen afsluiten.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Hoe te bereiken
Met de trein en bus
- Neem trein naar Leuven en bus 352 of 652 vanaf Leuven Station tot halte Erps Kwerps Kerk => 20 min/1,5km wandelen naar Kerk van Kwerps
- Stippel je route uit op de routeplanner van de NMBS
- Stippel je route uit op routeplanner van de De Lijn
- of
- Neem trein naar Brussel en daarna trein tot station Erps-Kwerps => 20 min/1,5km wandelen naar Kerk van Kwerps
- Stippel je route uit op de routeplanner van de NMBS
Met de auto
- Bierbeek ligt ten noorden van N2 Leuvensesteenweg tussen Brussel en Leuven
- Gratis parking aan de Sint-Pieterskerk in Kwerps (Kortenberg)
Carpoolen
- Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Wenst u in te schrijven registreer je dan onderaan via de ‘reserveringen’ of wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider :
Ann Leye – ann.leye@effenweg.be – 0472979570
Algemene informatie of eventuele opmerkingen kan je sturen naar info@effenweg.be
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.