Wandeling langs de Kesselse Heide, de Kleine Nete en de Steenbeemden
Datum/Tijd
Date(s) - 25/03/2022
13:30 - 17:30
Locatie
Parking Station Kessel
Categorieën
Afstand : 10 km
Terrein : vlak, kleine onverharde weggetjes
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Vertrek: Parking Station Kessel, Stationssteenweg 2560 Kessel-Nijlen
Begeleider: Bart Maes, Gsm: 0496/25 06 28; bart@effenweg.be
De kleuren van de heide
Wit … het zand en de berkenstammen
Groen … het loof van de eiken- en berkenbossen, de solitaire dennen en de heidestruiken
maar ook de talrijke mossen en korstmossen
Paars … de bloemen van de struikheide en dopheide in augustus en september
De gemeente Kessel gelegen in het ‘interfluvium van de Netes’, heeft nog heel wat bossen, heide, beemden en beekvalleien. We wandelen achtereenvolgens door Het Fort van Kessel, een niet-toegankelijk vleermuizenreservaat, het Provinciale Groendomein ‘Kesselse Heide’ en de vallei van De Kleine Nete met het natuurgebied ‘De Steenbeemden’.
Het fort van Kessel
Wie Fort Kessel en de omgeving bekijkt merkt vooral de hoge eiken en wilgen op, maar ook de talrijke struiken van braam, sleedoorn en vlier. In de gracht groeien gele plomp en witte waterlelie en zwemmen waterhoen en fuut. Op het fort zelf zie je wel eens een konijn, een gans of een fazant. Ook vleermuizen zijn vaste bewoners.
De Kesselse Heide
Het landschap van de Kesselse Heide gaat terug tot de laatste ijstijd, toen over de Kempen noorderwinden waaiden die een dikke laag zand hebben afgezet. Plaatselijk leverde dat grillige duinen, waarvan je hier restanten terugvindt. De gronden liggen hier hoger en zijn droger dan in de vlakbij gelegen vallei van de Kleine Nete. Er ontstonden gemengde eikenbossen. Perioden van ontbossing en herbebossing wisselden af tot vóór de eerste wereldoorlog een fortengordel rond Antwerpen werd gebouwd. Tussen de forten mocht het zicht niet belemmerd worden. Tussen de forten van Kessel en Broechem werd al het bos gekapt. Slechts één den bleef staan. Die deed dienst als grensboom Nijlen-Kessel, als richtpunt en als uitkijkpost. Hij stond bekend als “den betboom”. Na de tweede wereldoorlog groeide er spontaan weer bos. Beheer bleef achterwege, niet zelden vatte de heide vuur en op vele plaatsen werd afval gestort en zand afgegraven.
Vanaf 1972 ontfermde het gemeentebestuur van Kessel zich over de heide . In 1976 werd de Kesselse Heide natuurgebied en in 1978 kocht de Provincie Antwerpen het gebied; Het Provinciaal Groendomein Kesselse Heide was geboren. Sinds 1996 is de Kesselse Heide een beschermd landschap.
De Kleine Nete
Langs de Kleine Nete liggen een heel aantal natuurparels, waaronder de Steenbeemden. De vroegere vloeibeemden herbergen zeldzame dieren en planten van waterrijke gebieden. In het deelgebied ’t Zomerklokje groeit de plant met dezelfde naam, die wat gelijkt op een sneeuwklokje en erg zeldzaam is. De Netevallei is een thuis voor watervogels, zoals wintertaling en blauwe reiger. Je vindt er ook planten die graag groeien op heel natte plaatsen, zoals moesdistel en lange ereprijs. Het systeem van vloeibeemden is een oude landbouwtechniek, waarbij hooilanden langs rivieren regelmatig bevloeid werden met vruchtbaar rivierwater. De bevloeiing zorgde voor een hogere hooiopbrengst. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de Kleine Netevallei gekanaliseerd en de verbinding tussen de rivier en de hooilanden verbroken. Daardoor werd het voor talrijke planten en dieren erg moeilijk om te overleven. Natuurpunt probeert sinds 1985 de rijke biodiversiteit van vroeger te herstellen. In de Steenbeemden grazen galloway- en aubrac-runderen, die houden het landschap open.
De route
We vertrekken op de parking van het Station van Kessel, richting fort, en wandelen rond de fortgracht. Daarna stappen we langs kleine bospaadjes richting Kesselse Heide. Hier wandelen we langs uitgestrekte, open heidelandschappen die afgewisseld worden met bossen. Aan de andere kant verlaten we het natuurgebied richting Kleine Nete. We wandelen verder langs de (verharde) dijk van De Kleine Nete, die meanderend zijn weg zoekt in het landschap. Een eindje verder dalen we af naar een waterrijk stukje natuur naast de Netedijk. We kruisen de steenweg en wandelen langs kleine, modderige paadjes door de Steenbeemden, een prachtig natuurgebied en paradijs voor de vogelliefhebber.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Hier en daar zijn er zitbanken. Dit is een ideale wandeling voor stappers met al een eerste ervaring, maar ook voor de beginnende wandelaar.
Waterdicht schoeisel voorzien, er zijn modderige stukken als het geregend heeft.
Voor een sanitaire stop en een drankje achteraf kunnen we terecht in de Statie, Stationssteenweg 235, 2560 Kessel of in volkscafé Torenven.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Openbaar vervoer
Trein Antwerpen-Lier-Kessel, halte: Station Kessel op de verbinding van Antwerpen naar Herentals, Mol of Turnhout.
Inschrijven
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider: Bart Maes- bart@effenweg.be – 0496/25 06 28.
Inschrijven kan per e-mail naar bart@effenweg.be met vermelding van naam en datum van de wandeling, uw naam en voornaam, het aantal personen en uw gsm-nummer.