Wandeling langs het Fort van Steendorp, het Gelaagpark en de Roomkouter (8 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 29/08/2023
10:00 - 12:30
Locatie
Parking Scaldania
Categorieën
Afstand : 8km
Reliëf : vlak, behalve in Fort Steendorp en Gelaagpark
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk, voor de meer ervaren stapper
Vertrekpunt : Parking Scaldania, Gelaagstraat 55, 9150 Kruibeke
Begeleidster : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
We wandelen langs Schelde-, meers- en poldergebied, langs de steenbakkerij van Steendorp en door verschillende natuurgebieden waaronder het Fort van Steendorp, het gelaagpark en de Roomkouter. Een top-natuurwandeling doorheen het Scheldeland!
Honden zijn niet toegelaten op deze wandeling.
Ooit was Steendorp, de jongste deelgemeente van Temse, een gehucht van Bazel en droeg de naam ‘het Gelaag’. Een gelaag is een plaats waar klei wordt ontgonnen om er baksteen van te maken. Deze activiteit wordt in de streek reeds bedreven sinds de antieke tijden. Vroeger werd de klei op ambachtelijke, kleinschalige wijze ontgonnen. Tegenwoordig echter slaat de machinale ontginning enorme gaten in het landschap. Vandaag is de steenbakkerij-activiteit in Steendorp stopgezet.
Het Gelaagpark (6,5 ha), in de volksmond ‘De Putten’, is een voormalige kleigroeve.
Het wordt gedomineerd door een wilgen-berkenbos. Een drietal vijvers herbergen dankzij hun goede waterkwaliteit een rijke waterplantenvegetatie, wat aanleiding geeft tot een waardevol amfibieënbestand. Een typische plant van het Gelaagpark is de Gevlekte Orchis. Ten zuiden van de vijvers ligt er een boszone met een zoetwatergetijdenschor. Dit getijdenschor is een paradijs voor zeer zeldzame rietvogels als woudaapje en kwak. De klei werd in kiepwagentjes vervoerd naar de steenbakkerij. Overblijfselen hiervan zijn de rails in het Gelaagpark dat omgevormd werd tot een wandelpad. Doorheen de jaren is het Gelaagpark uitgegroeid tot een bos waar het aangenaam vertoeven is.
De Roomkouter, is een verlaten kleigroeve die een tiental jaar geleden gedeeltelijk gevuld werd met baggerslib afkomstig van de aanleg van het Deurganckdok. Zo ontstond een gevarieerd natuurgebied dat beheerd wordt door begrazing met Galloway–runderen, een runderras dat winter en zomer zelfstandig in de natuur kan overleven. Deze begrazing creëert diversiteit in het gebied en verhoogt zo de soortenrijkdom.
Een uniek wandelparcours leidt ons langs de restanten van dit indrukwekkend bouwwerk.Het 20 hectare grote Fort Steendorp, dat deel uitmaakt van de tweede fortengordel rond Antwerpen, werd in de 19de eeuw uit baksteen opgetrokken om de Scheldestad Antwerpen te beschermen. Het geniet de twijfelachtige faam het duurste te zijn dat ooit in België gebouwd is (omgerekend voor ongeveer 2,5 miljard). Alhoewel het fort militair van weinig betekenis is geweest, is het tegenwoordig van belang als overwinteringsgebied voor vleermuizen. Om de vleermuizen niet te verstoren is het fort niet vrij toegankelijk.
We vertrekken langs de Scheldedijk richting Gelaagpark. Aan de Zuidkant van de gewestweg liggen verschillende oude (verlaten) steenbakkerijen en kleigroeven. De natuur heeft zich bijna ongestoord heerser kunnen maken van deze verlaten ontginningsgebieden. Het gebied evolueerde met de jaren spontaan in een complex van bos, vijvers, graslandjes en ruigtes. Temse beschikt over 20 km trage wegen: jaagpaden, buurt- en kerkweggetjes. Vaak werden de paden vroeger illegaal afgesloten door aanpalende grondbezitters en landbouwers, maar na overleg is daar nu verandering in gekomen.
We volgen het oude Vuurkouterpad langs de vroegere Gelaagputten, een verrassend heuvelachtig terrein, en wandelen door het prachtige natuurgebied De Roompot richting Fort van Steendorp.
In de Roomkouter kunnen we Galloway-runderen tegenkomen. Honden zijn hier niet toegelaten !
Rond het Fort van Steendorp wandelen we hoofdzakelijk langs smalle, oneffen bospaadjes. Daarna gaat het opnieuw richting Roompot en Gelaagpark en lopen we langs de Oeverdam en Voetweg n°10 terug richting vertrekpunt voor een welverdiende rustpauze.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Hier en daar zijn er zitbanken op deze wandeling. Dit is een ideale wandeling voor stappers met al een eerste ervaring. Waterdicht schoeisel voorzien, er zijn modderige stukken als het geregend heeft. Voor een sanitaire stop en een drankje achteraf kan je terecht in Scaldiana, Gelaagstraat 94, 9150 Kruibeke (3,3 km van vertrekpunt) waar we van een heerlijk terras met zicht op de Schelde kunnen genieten.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Gerd Peremans via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
Op 500 meter van het vertrekpunt ligt de bushalte “Rupelmonde Nieuwstraat”, deze wordt bediend door :
- Bus: 93, 95 : St.Niklaas – Temse – Rupelmonde
- Bus 99: Hamme – Temse – Rupelmonde – Antwerpen
- Belbus 280 : op aanvraag in Beveren, Kruibeke, Bazel & Rupelmonde, Temse.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.