Wandeling rond de Abdij van Affligem (8,2km)
Datum/Tijd
Date(s) - 11/02/2024
14:00 - 16:30
Locatie
Abdij van Affligem
Categorieën
Afstand : 8,2km
Reliëf : meestal vlak, soms kleine hellingen
Moeilijkheidsgraad : overwegend onverharde wandelpaden met enkele heel modderige passages, goede wandellaarzen of hoge waterdichte wandelschoenen noodzakelijk en wandelstok aangeraden !
Vertrekpunt : Abdij van Affligem, Abdijstraat 6, 1790 Affligem
Begeleider : Ann Leye – 0472979570 – ann.leye@effenweg.be
Op deze landelijke wandeling gaan we stappen rond de Abdij van Affligem. We volgen deels het Roofridderspad door de Koudenbergbeekvallei, wandelen langs met hoge bomen omzoomde akkers en weilanden, bossen en hoppevelden. Dit is een heel afwisselende natuurwandeling doorheen het historisch belangrijk landschap nabij de Abdij van Affligem.
We starten de wandeling aan de parking nabij de Abdij van Affligem, en komen al snel op het Roofridderspad.
De naam Roofridderspad verwijst naar een legende, volgens dewelke zes roofridders zich bekeerden van hun zondig leven en in Affligem rond 1062 de Sint-Pieter- en Paulusabdij stichtten. Deze benedictijnenabdij werd in de volgende eeuwen de voornaamste abdij van het hertogdom Brabant. Vijf leden van het hertogelijk geslacht kregen er hun laatste rustplaats. Hier werd ook in vredestijd de banier van het hertogdom bewaard. In de 14e en 16e eeuw werd de abdij meermaals verwoest, maar in de 17e eeuw bloeide de abdij weer op. Tijdens de Franse Revolutie einde 18e eeuw werd de werking van de abdij op brutale wijze stopgezet, de monniken werden uit de abdij verdreven. Het domein, dat toen onder meer bestond uit een veertigtal hoeven met meer dan 8000 ha grond ging verloren. Er kwam tevens een einde aan de armenzorg, die op ruime schaal werd beoefend. De gebouwen, bezittingen en gronden werden aangeslagen en verkocht. De gebouwen werden daarna grotendeels tot puin herleid. Pas in 1870 kon het kloosterleven in Affligem hervatten, tot heden ten dage.
We wandelen hier dus doorheen een historisch belangrijk gebied nabij deze abdij. Door de eeuwen heen hebben de monniken en werklieden deze wandelpaden gebruikt, op weg naar vijvers, groeves en landerijen. Bijna 1000 jaar geleden stichtten de abdijmonniken een brouwerij. Het bier wordt inmiddels niet meer in de abdij zelf gebrouwen en wordt dus niet langer beschouwd als trappistenbier. Maar het aloude recept van de paters wordt nauwgezet opgevolgd. Tot op vandaag zijn de monniken van Affligem nog steeds de kwaliteitsbewakers van het bier. Onderstaand promofilmpje van de brouwerij die nu onderdeel van Heineken is, zinspeelt op de legende van de zes roofridders.
https://youtu.be/qcLkKrxbLUY?si=0FhAK4y8C8ik13CT
Het eerst deel van de wandeling brengt ons door de Koudenbergbeekvallei, een gemeentelijk natuurontwikkelingsgebied van 70 ha waar de kwetsbare natuur de kans krijgt om te herstellen. We wandelen langs bossen en weiden, akkers en bomenrijen. De gevarieerde ondergrond, van droog tot nat, en de bodem, van zandleem tot klei, zorgen voor een natuurkundig bijzondere plek met een enorme verscheidenheid aan fauna en flora.
Bijzonderheden onderweg zijn de grote zwarte ‘Marilandica’ populier, een boom van 150 à 200 jaar oud die destijds werd aangeplant als grensboom om drie percelen af te bakenen. Verderop in ‘Karel’s Hoekje’ staat een massieve bank om even tot rust te komen met zicht op een poel en, met wat geluk, een wilde ree. Nog wat verder staat een jachttoren. Vier dagen per jaar mag er hier gejaagd worden op fazanten, hazen, konijnen en reeën door de erkende Jachtgroep Blereghem. Onderweg steekt het wandelpad ook de Koudenbergbeek over die door het valleibos van de Koudenberg meandert.
Het tweede deel van de wandeling brengt ons doorheen een gebied met akkers en (voormalige) hoppevelden. In de streek van Asse en Aalst introduceerden de monniken van de Abdij van Affligem in de 12de eeuw de hopcultuur. De meeste hoppevelden verdwenen tijdens de vorige eeuw maar nu herleven ze weer in het landschap.
De wandeling kunnen we gezellig afsluiten in het Gasthof De Brouwerij naast de Abdij van Affligem.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Hoe te bereiken
Met de bus
- Bushalte Abdij Affligem wordt enkel bediend door flexbus van De Lijn te reserveren op hoppin.be
- De Lijn bus 212 of 214 Aalst-Brussel met haltes ‘Hekelgem Den Beer’ of ‘Hekelgem Bleregem’ liggen op 1,5km / 25 min stappen van de Abdij van Affligem
- Stippel je route uit op routeplanner van de De Lijn.
Best met de auto
- De Abdij kan makkelijk bereikt worden via de E40 of N
- Let op ! Er zijn 2 plaatsen in Affligem met hetzelfde adres : Abdijstraat 6 !
- Er zijn voldoende parkeerplaatsen langs de Abdijweg nabij de Abdij
Carpoolen
- Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Inschrijven
Wenst u in te schrijven registreer je dan onderaan via de ‘reserveringen’ of wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider :
Ann Leye – ann.leye@effenweg.be – 0472979570
Bij annulatie van de reservatie de wandelbegeider verwittigen per email, telefoon of sms/messenger/Whatsapp bericht !
Algemene informatie of eventuele opmerkingen kan je sturen naar info@effenweg.be
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.