Wandeling vanuit Gestel langs de Grote Nete en langs Kruiskensberg
Datum/Tijd
Date(s) - 11/02/2022
13:30 - 17:30
Locatie
Gestel - Berlaar
Categorieën
Afstand : 9,5 km
Terrein : vlak
Moeilijkheidsgraad: makkelijk, grotendeels onverhard
Vertrek: Dorpskern van Gestel, deelgemeente van Berlaar, Legrellestraat 109, bij wandelknooppunt 11.
Begeleider: Bart Maes, Gsm: 0496/25 06 28; bart@effenweg.be
We vertrekken in Gestel, één van de fraaiste en rustigste dorpjes van de provincie Antwerpen. We wandelen vanuit Gestel de dijken van de Grote Nete op. Daarna verlaten we de dijk om even later aan het oude bedevaartsoord Kruiskensberg aan te komen. Van hieruit gaan we terug naar de Nete om in afspanning ’t Schipke even te verpozen. Daarna volgen we de Netedijken terug tot in Gestel.
Gestel
Gestel is een zeer schilderachtig dorpje. Tot voor de fusie was Gestel het op 1 na kleinste dorp van de provincie. In 1965 werd het samengevoegd met de gemeente Berlaar, de Gestelenaren konden hier niet om lachen.
Geen steenweg die het dorp doormidden snijdt, het dorp ademt nog de sfeer van vroeger uit met ook een aantal fraai gerestaureerde gebouwen. Als je wil weten hoe vele dorpen in Vlaanderen er vroeger hebben uitgezien, moet je naar hier komen. Gestel en zijn omgeving zijn sinds enkele jaren erkend als stiltegebied, er is dan ook enkel lokaal verkeer. De schandpaal uit 1779 staat nog intact op het dorpsplein. En het Hof van Rameyen, een waterkasteel, is een pareltje met een prachtige, aanpalende boerderij.
De Grote Nete
De Grote Nete ontspringt in de omgeving van Hechtel (Limburg) om in Lier samen te vloeien met de Kleine Nete. Met zijn roestkleurig water meandert de rivier door een open en gaaf weidelandschap. De Nete staat hier nog onder invloed van de getijdenwerking en soms stroomt het water Lierwaarts (eb), soms de andere richting uit (vloed).
Kruiskensberg
Kruiskensberg is een bedevaartsoord dat volgens de legende ontstond toen rond 1260 een schaapsherder van koorts genas door de heilzame werking van het water uit de bron op de Lieve-Vrouweheide te Bevel. Als aandenken plaatste hij een houten kruis op de berg waar de bron ontsprong. In 1691 werd de bron van de bedevaartsplaats omgevormd tot vijf waterputten. De kapel van Kruiskensberg gaat terug tot 1861 en het bijhorende ijzeren kruis tot 1865. De zeven omgevende kapelletjes van de kruisweg zijn van 1895.
Achter en opzij van de kapel en het kruis ontvouwt zich een wisselend terrein met nu eens dichte bossen en dan plots weer een open vlakte met een oude eenzame boom. De open ruimtes zijn ideaal om tot rust te komen, terwijl de bossen dan weer iets mysterieus uitstralen.
Halverwege kunnen we halt houden voor een sanitaire stop en een drankje in afspanning ’t Schipke aan de oever van de Nete.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Hier en daar zijn er zitbanken. Dit is een ideale wandeling voor stappers met al een eerste ervaring, maar ook voor de beginnende wandelaar. Waterdicht schoeisel voorzien, er zijn modderige stukken als het geregend heeft.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Openbaar vervoer
Gestel is niet met het openbaar vervoer te bereiken.
Inschrijven
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider: Bart Maes- bart@effenweg.be – 0496/25 06 28.
Inschrijven kan per e-mail naar bart@effenweg.be met vermelding van naam en datum van de wandeling, uw naam en voornaam, het aantal personen en uw gsm-nummer.
De plaatsen zijn beperkt (conform de Corona maatregelen).