Wandeling Waterwingebied Evides (7 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 22/08/2024
10:00 - 12:30
Locatie
Preekekeplein
Categorieën
Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk
Vertrekpunt : Preekekeplein 9190 Stekene.
Begeleider : Gerd Peremans (0475 67 39 26) – gerd@effenweg.be
Deze wandeling gaat door het waterwingebied van de Nederlandse maatschappij Evides. Een gevarieerde wandeling met veel natuur en afwisselende landschappen.
De Wildelanden en de bossen van Sint Janssteen en Clinge vormen samen de Waterwinbossen. Evides Waterbedrijf wint hier water voor de industrie en zo nodig drinkwater voor Zuidwest Nederland. Vanaf 2009 beheert Het Zeeuwse Landschap de natuur.
Het gehele gebied bestaat uit circa 450 hectare en is voor Zeeuwse begrippen een zeer bijzonder gebied omdat het gelegen is in het dekzandgebied. Dit bestaat uit kalkarm zand en is wat hoger gelegen. Deze factoren bepalen het gebruik van het landschap en de planten en dieren die hierbij horen.
Ten zuiden van Sint Jansteen is het gebied kleinschalig: lanen met oude bomen, kleine weiden die vroeger als rootakker gebruikt werden voor de vlasverwerking.
Boeren uit de omgeving brachten na de oogst het vlas naar het gebied om het te laten roten. Door het roten verweerde het buitenste laagje van de vlasstengel en kon deze gebruikt worden in de linnenindustrie. De kleinschalige akkers werden ingezaaid met rogge.
Van de vlas- en roggeteelt is momenteel weinig meer terug te vinden in het gebied.
De Wildelanden is een vrij open gebied met grasland, plassen en poelen omringd door kleine bospercelen. In de weides zijn smalle stroken te herkennen van de vroeger gegraven greppels om akkertjes te ontwateren. In de plassen staat jaarrond water door bovenkomend kwel. Bijzonder zijn de vele soorten libellen, sprinkhanen en zweefvliegen. Ook de rugstreeppad, veel watervogels en vleermuizen vinden hier hun thuis.
Door de waterwinbossen loopt sinds 1937 een netwerk van waterwinkanalen met graskanten. Water dat het gebied inkomt, zakt in de bodem. Het zand zuivert het water op een natuurlijke manier. Vanuit 149 punten gaat het water naar het pompstation in Kapellebrug. Daar vindt verdere behandeling plaats met milieuvriendelijke technieken.
Het waterwingebied van Sint-Jansteen is in Zeeland nog de enige locatie waar water uit de bodem wordt gepompt. Alle andere stations zijn de laatste dertig jaar gesloten.
Het pompstation bij Kapellebrug pompt jaarlijks 3,2 miljoen kubieke meter water uit de grond. Kunstmestfabrikant Yara in Sluiskil is de enige afnemer. Het water is wel gewoon geschikt voor consumptie. Als er een storing in het reguliere net optreedt, kan het water van Sint-Jansteen probleemloos naar de huishoudens van Hulst en omgeving worden verspreid. Zeeuws-Vlaanderen werd voor de Tweede Wereldoorlog als één van de laatste delen van Nederland op het waterleidingnet aangesloten.
Het pompstation bij Kapellebrug werd in 1933 gebouwd. Aanvankelijk bood het station werk aan dertig werknemers. Ongeveer tien jaar geleden werd de pompinstallatie volledig geautomatiseerd. Vandaag de dag is één werknemer voldoende voor onderhoud en controle. In de winter worden de kanalen in het wingebied volgezet met uit Belgische polders afkomstig water.
‘De dodendraad leeft’ is een gedenkteken in het landschap in de vorm van een krokuslint tussen de Noordzee en het Drielandenpunt bij Vaals.
Tijdens de Eerste Weredoorlog plaatste de Duitse bezetter langs de hele Belgisch-Nederlandse grens een elektrische versperring die onder een spanning van 2000 volt stond.
Daardoor werden spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegengehouden. Bij de ‘Dodendraad’ zijn zo’n 1000 slachtoffers gevallen.
In 2018 hebben scholieren en bewoners hier langs de grens witte krokussen geplant. Ieder voorjaar maken de krokussen het voormalig tracé van de Dodendraad weer zichtbaar.
We wandelen via onverharde wegen en langs bufferkanalen die zorgen voor wateropslag in de winter. Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Hier en daar zijn er zitbanken op deze wandeling.
Waterdicht schoeisel voorzien, er zijn modderige stukken als het geregend heeft.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Bij annulatie van de reservatie de wandelbegeider verwittigen via mail, telefoon of sms/Whatsapp bericht ! NIET op info@effenweg.be !
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Gerd Peremans via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
Vlakbij de parking bevindt zich de bushalte “Stekene Preekekeplein”, deze wordt bediend door :
- Bus 43 : Hulst – Sint-Niklaas
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.